Yli 400 kilometrin matka Turkin puhdistuksia vastaan – Kymmenettuhannet lähtivät oikeusmarssille

– Oikeudenmukaisuus, laki, oikeus! huutaa joukko moottoritiellä marssivia ihmisiä. Monet heistä heiluttelevat Turkin lippuja. Useat heistä ovat pukeutuneet valkoisiin t-paitoihin, joissa lukee “oikeus”. Välillä kävelevä joukko taputtaa, välillä se taas puhkeaa laulamaan.

Turkin oppositio on kävellyt jo yli 20 päivää Ankarasta Istanbuliin johtavalla valtatiellä vastustamassa maassa vuoden jatkuneita pidätyksiä.

Oikeusmarssiksi kutsuttu tapahtuma alkoi, kun Turkin suurimman oppositiopuolueen CHP:n kansanedustaja Enis Berberoğlu sai yli vuoden vankilatuomion vakoilusta viime kussa.

Tuomion jälkeen CHP:n johtaja Kemal Kılıçdaroğlu julisti kävelevänsä pääkaupunki Ankarasta Istanbuliin protestina pidätykselle. Hänen kävelynsä alkoi 15. kesäkuuta.

Siitä lähtien Kılıçdaroğlu on kävellyt Ankarasta Istanbuliin johtavan moottoritien varrella.

Kun hän lähti matkaan, hänen mukanaan oli joitain satoja ihmisiä.

Viikkojen aikana yli 400 kilometrin marssille on kuitenkin liittynyt mukaan kymmeniätuhansia ihmisiä.

Marssilla jo viikon mukana olleen Zühre Parlakin mukaan hallituksen toimet ovat menneet liian pitkälle.

–Turkki on tilanteessa, jossa iso osa kansalaisia on erittäin onnettomia. Emme pidä siitä, että hallitus sotkeutuu oikeusjärjestelmään, hän sanoo.

Marssijat saapuivat perjantaina Tuzlaan Istanbulin laitamille.
Marssijat saapuivat perjantaina Tuzlaan Istanbulin laitamille. Marssin on määrä päätyä sunnuntaina Istanbulin Maltepen kaupunginosaan.Sanna Raita-aho

“Hallitus sotkeutuu oikeusjärjestelmään”

Marssi on laajentunut yhä pidätystä laajemmaksi protestiksi Turkin hallinnon toimia vastaan.

Lähes vuosi sitten tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on erotettu tai pidätetty yli 200 000 ihmistä, arvioi Turkin puhdistuksia laskeva Turkeypurge-sivusto.

Viimeksi pidätettyjen joukossa on Turkin ihmisoikeusjärjestö Amnestyn maajohtaja. Pidätettyinä on toimittajia, tutkijoita ja tavallisia virkamiehiä. Heitä kaikkia syytetään terrorismin tukemisesta tai Turkin vallankaappausyrityksestä syyttämän Gülen-liikkeen tukemisesta.

Monet kuitenkin arvioivat, että pidätyksillä halutaan hiljentää hallinnon kriitikot.

Kılıçdaroğlun mukaan Turkkiin on hiipinyt hiljalleen pelon ilmapiiri, jota vastaan marssilla yritetään taistella.

Marssille osallistunut turkkilaisnainen Sena on samoilla linjoilla.

– Riippumattomia toimittajia on pidätetty vain siksi, että he eivät kirjoita hallitukselle myönteisiä asioita. Kaikki, jotka vastustavat heitä, saavat syytteitä niskaan, hän sanoo.

Myös istanbulilaisen Parlakin mukaan AKP kuuntelee vain omia äänestäjiään eikä välitä muista.

– Poliittinen liike voi olla rakentunut ideologian ympärille, mutta vallan pitäisi palvella kaikkia ja kohdella kaikkia tasa-arvoisesti. Heillä voi olla valta, mutta me olemme kaikki tämän maan kansalaisia.

Monet marssille osallistujat ovat kävelleet jo kesäkuun puolivälistä alkaen. Matkaa on kertynyt satoja kilometrejä.
Monet marssille osallistujat ovat kävelleet jo kesäkuun puolivälistä alkaen. Matkaa on kertynyt satoja kilometrejä.Sanna Raita-aho

Kannustusta ja terrorismisyytöksiä

Turkin hallitus on suhtautunut marssiin nihkeästi. Sen mukaan marssi “vie maata kaaokseen” ja kyseenalaistaa oikeuslaitoksen luotettavuutta. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan marssijat ovat asettuneet samalle puolelle terroristien kanssa.

Kılıçdaroğlu on kehottanut ihmisiä olemaan provosoitumatta kritiikistä. Hän on kieltänyt puoluetunnusten käytön marssilla ja sanonut marssin olevan rauhanomainen kävely oikeuden puolesta.

Monissa kaupungeissa moottoritien laidassa marssivat ihmiset ovat saaneet kannustusta paikallisilta asukkailta. Marssi on kerännyt sympatiaa poliittisesti jakautuneessa ja osittain poliittiseen apatiaan vaipuneessa Turkissa.

Matkan varrelle on kuitenkin mahtunut myös alueita, joissa asuu paljon Turkin nykyhallituksen kannattajia. He ovat huudelleet ja buuanneet marssijoille.

Turkin hallituksen kannattajien näkökulmasta hallitus on tuonut talouskasvua, vakautta ja parantanut uskonnollisen väestön oikeuksia.

Myös perjantaina pari ohikulkevaa miestä huutaa marssijoiden olevan terroristeja ja näyttää heille alaspäin olevaa peukkua.

Suurin osa ohi kulkevista autoista kuitenkin avaa ikkunansa ja huutaa kävelijöille kannustushuutoja.

Vapaaehtoiset jakavat ruokaa nälkäisille marssijoille.
Vapaaehtoiset jakavat ruokaa nälkäisille marssijoille. Marssijoille ehtii tulla nälkä,sillä he kävelevät päivittäin 14 kilometriä.Sanna Raita-aho

“Hän otti viimein johtajan roolin”

Marssin aloittanutta CHP-puoluetta on myös syytetty siitä, että se ei ole osoittanut tarpeeksi vastarintaa nykyhallintoa vastaan. Puolue oli itse mukana hyväksymässä lakiesitystä, joka poisti kansanedustajien syytesuojan ja mahdollisti poliitikkojen pidätykset.

Marssi on kuitenkin onnistunut kiillottamaan jopa paikoin saamattomana pidetyn Kılıçdaroğlun kuvaa.

-Olen iloinen, että Kılıçdaroğlu on viimein ottanut johtajan roolin, sanoo marssille kahden ystävänsä kanssa osallistunut istanbulilaisnainen Zeynep.

Zeynepin nimi on muutettu, sillä hän ei halua paljastaa nimeään työpaikkansa takia.

Huolimatta marssin hyvästä tunnelmasta monia pelottaa yhä avoimesti ilmaista kritiikkiä hallitusta kohtaan.

Onnistuuko oppositio yhdistymään?

Perjantaina marssijat olivat viimein saapumassa monen päivän marssimisen jälkeen Istanbuliin.

Marssijoilla on vielä sunnuntaihin asti käveltävää Istanbulin reunamilta Maltepen kaupunginosaan. Siellä on tarkoitus järjestää marssin loppukokoontuminen, jonne odotetaan satoja tuhansia ihmisiä. Ei ole tosin varmuutta, sallivatko Turkin viranomaiset todella tapahtuman järjestämisen.

Toinen iso kysymys on, mitä Turkin oppositiolle tapahtuu marssin jälkeen. Siitä monet osallistujatkin ovat epävarmoja. Mitään tarkempia suunnitelmia ei ole esitetty.

– En tiedä, muuttuuko mikään. Ehkä he puhdistavat taas kaikki viroistaan kuten heinäkuun 15. päivän jälkeen, sanoo turkkilaisnainen Sena.

Turkin opposition ongelma on ylipäätään ollut sen heikkous ja hajanaisuus. Marssin järjestävä CHP on nationalistinen puolue, mikä on aiheuttanut jännitteitä toisen hallituksen politiikkaa haastavan puolueen, kurdien HDP:n, kanssa.

HDP on kuitenkin ilmoittanut tukevansa oikeusmarssia ja liittyvänsä siihen mukaan sunnuntaina. Oppositiopuoleista nimenomaan HDP on joutunut pahimman alasajon kohteeksi, sillä puolueen johtajat ovat istuneet marraskuusta lähtien vankilassa terrorismista syytettynä.

Turkkilaisnaisen Zeynepin ja hänen ystäviensä mukaan puolueiden tulisi yhdistyä, mutta se on erittäin vaikeaa.

– Meidän pitäisi yhdistyä, mutta en tiedä miten. En tiedä mitä marssin jälkeen tapahtuu. Mutta ajattelen että pienikin oppositioliikehdintä on nyt hyvää, kun meidät yritetään jatkuvasti hiljentää, Zeynep sanoo.

Turkin oikeusmarssin koko on kasvanut jatkuvasti. Perjantaina mukana oli ainakin yli 10 000 ihmistä.
Turkin oikeusmarssin koko on kasvanut jatkuvasti. Perjantaina mukana oli ainakin yli 10 000 ihmistä. Sanna Raita-aho

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and