Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja: ”Yksi vakavimmista istuvaa presidenttiä vastaan esitetyistä syytöksistä”

Yhdysvalloissa on tyrmistytty tiedoista, jotka koskevat presidentti Donald Trumpin mahdollista salaisten tiedustelutietojen lavertelua, kertoo kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen Washingtonista.

Washington Post ja New York Times -sanomalehtien mukaan Trump paljasti erittäin salaisia tiedustelutietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle, jotka vierailivat Valkoisessa talossa viime viikolla.

Tietojen kerrotaan käsitelleen äärijärjestö Isisiä, Syyriaa ja terroriuhkaa, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneissa.

– Kyseessä on erittäin salainen tiedustelutieto, jonka olemassaolostakaan ei saisi kertoa eteenpäin, Pöntinen sanoi Ylen aamu-tv:n uutisissa.

Tilannatta pahentaa se, että tiedot olisi paljastettu juuri Venäjälle, joka on Syyrian hallinnon liittolainen.

Erityisen ongelmallisena yhdysvaltalaismedian käyttämät nimettömät virkamieslähteet pitävät sitä, että Trump olisi maininnut paikkakunnan, johon puheena ollut Isisin terrori-iskusuunnitelma liittyi.

– Vaikka itse tiedustelukeinoja ei olisi paljastettu, Trump on lehtien mukaan paljastanut sen kaupungin Syyriassa, jossa tiedot mahdollisesta iskusta paljastuivat. Jos tämä pitää paikkansa, Trump on vaarantanut muiden vakoiluverkostojen toiminnan, ja uskottavuusvahinko on levinnyt laajalle, Pöntinen sanoi.

Trumpia on syytetty Yhdysvaltain oman tiedustelutoiminnan aliarvioinnista.

– Tämä vuotoepäily kertoo samasta asiasta. Trump ei esimerkiksi kunnioita eri tiedusteluluokittelujen merkitystä, Pöntinen sanoo.

– Yhdysvalloissa monet politiikan kommentaattorit ovat sitä mieltä, että kyse on yhdestä vakavimmista istuvaa presidenttiä vastaan esitetyistä syytöksistä.

Valkoinen talo kiistää

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja H.R McMaster kiisti lehden tiedot "sellaisina kuin ne on kerrottu".

Sanavalinta oli huolellisesti muotoiltu.

– Uutinen on näin kerrottuna on valetta. Trump ja Lavrov keskustelivat yhteisistä uhkista, myös lentoliikenteen uhkista. Tiedustelulähteistä tai -keinoista ei puhuttu. Presidentti kertoi vain jo julkisia tietoja, McMaster sanoi toimittajille Valkoisen talon pihalla tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and