YK-lähettiläs haluaa Jerusalemin kriisiin ratkaisun ennen perjantaita

Israelin turvatoimia Jerusalemin Temppelivuorella koskeva kriisi täytyy ratkaista ennen ensi perjantaita, vaatii YK:n Lähi-idän lähettiläs Nicolai Mladenov.

YK-lähettiläs pelkää, että väkivalta voi laajentua, mikäli tilanteeseen ei saada ratkaisua.

– Vaarat voivat eskaloitua, jos käymme läpi uuden perjantairukousten kierroksen (tässä tilanteessa), Mladenov varoitti.

Mladenov puhui YK:n turvallisuusneuvostolle, joka kokoontui maanantaina illalla Suomen aikaa suljettujen ovien takana hätäkokoukseen Jerusalemin tilanteesta.

Egypti, Ranska ja Ruotsi pyysivät kokouksen kutsumista koolle samaan aikaan, kun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Lähi-idän lähettiläs Jason Greenblatt saapui Israeliin keskusteluihin jännitteiden lieventämiseksi. Greenblatt jatkaa matkaansa Jordaniaan keskustelemaan Lähi-idän rauhanprosessista.

Israelin YK-lähettiläs Danny Danon sanoi toimittajille, että pääministeri Benjamin Netanjahu pyrkii rauhoittamaan tilannetta. Danon kuitenkin sanoi, että Israel tekee kaiken vaadittavan turvallisuuden takaamiseksi.

Palestiinalaisalueiden lähettiläs Riad Mansour puolestaan vaati metallinpaljastimien ja kameroiden täydellistä poistamista Temppelivuorelta.

Taustalla turvatoimien kiristäminen

Israel asetti kiristi turvatoimia Temppelivuorella sen jälkeen, kun kolme asemiestä tulitti israelilaisia poliiseja ja kaksi poliisia sai surmansa.

Kiista metallinpaljastimista ja pääsyrajoituksista muslimimiehille on lietsonut Israelissa ja Länsirannalla väkivaltaisuuksia, joissa loukkaantui viikonloppuna useita. Kiista on myös saanut palestiinalaiset osoittamaan mieltään Israelin toimia vastaan.

Tilanne on latautunut ja israelilaislehti on varoittanut jopa palestiinalaisten uudesta kansannoususta.

Temppelivuori on pyhä paikka sekä juutalaisille että muslimeille, jotka kutsuvat sitä Haram al-Sharifiksi. Paikalla sijaitsee Al-Aqsan moskeija, jossa kymmenet tuhannet muslimit rukoilevat perjantaisin.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lisää aiheesta:

Taistelu Temppelivuoren herruudesta – Jerusalemilainen kukkula on uusimman väkivallankierteen keskiössä

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and