Yhteistyötä vaikka hampaat irvessä – Kohl ja Mitterrand käsi kädessä, Merkel ja Sarkozy sormi pystyssä

Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron matkusti maanantaina ensimmäiselle virkamatkalleen presidenttinä tapaamaan Saksan liittokansleria Angela Merkeliä.

Macron haluaa Ranskan ja Saksan yhteistyöstä veturin EU:n uudistamiselle.

Merkel on tukenut Macronia Ranskan presidentiksi, mutta tapaamisen edellä hän kasasi paineita Macronille. Merkelin mukaan Saksan talous ajoi Ranskan ohi sen jälkeen, kun liittokansleri Gerhard Schröder käynnisti työmarkkinuudistuksen vuonna 2003.

– Se ei tarkoita, että saksalaiset olisivat jotenkin parempia. Se tarkoittaa, että Ranska voi tehdä sen myös, Merkel sanoi Düsseldorfissa torstaina taloussivusto Bloombergin mukaan.

Eurooppaa on vahvistettu useasti aiemminkin, kun Saksan ja Ranskan johtajat ovat kohdanneet. Samalla myös maiden väliset hiertymät ovat näkyneet.

Kohl ja Mitterrand käsi kädessä sankarihaudoilla

Euroopan kahden valtiomahdin johtajat etsivät sodan kokeneiden sukupolvien sovintoa vuonna 1984 Verdunissa. Ranskan presidentti François Mitterrand ja Saksan liittokansleri Helmut Kohl seisoivat Verdunissa Douaumontin hautausmaalla käsi kädessä. Yhdessä ensimmäisen maailmansodan tuhoisimmista ja pisimmistä taisteluista kuoli arviolta 250 000 sotilasta ja puoli miljoonaa haavoittui. Kuolleet saksalaiset ja ranskalaiset sotilaat on haudattu Verduniin.

Vuonna 1984 Euroopan yhteisössä oli kymmenen jäsenmaata. Nyt EU-jäseniä on 28 ja Britannia on lähdössä unionista.

Chirac ja Schröder lämpimissä yhteiskuvissa

Jacques Chirac ja Gerhard Schröder juhlivat Saksan ja Ranskan Élysée-ystävyyssopimuksen 40-vuotispäiviä 23. tammikuuta 2003.
Jacques Chirac ja Gerhard Schröder juhlivat Saksan ja Ranskan Élysée-ystävyyssopimuksen 40-vuotispäiviä 23. tammikuuta 2003. AOP

Epäiltiin, että Ranskan presidentti Jacques Chiracin ja Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin henkilökemiat eivät olleet parhaalla mahdollisella tolalla. Miehet nähtiin kuitenkin toimivaa suhdetta korostavissa yhteiskuvissa useasti. Vielä vuonna 2001 raportoitiin, että johtajat eivät pystyneet sopimaan edes yhteisestä menusta illalliselle. Vuonna 2003 herrat joivat jo yhdessä olutta Dresdenissä epävirallisten Irak-neuvottelujen jälkeen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas SarkozyPariisissa 5. joulukuuta 2011.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas SarkozyPariisissa 5. joulukuuta 2011.AOP

Sekä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin että Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn poliittiset juuret ovat keskusta-oikeistossa.

– Aluksi epäiltiin, että tyyliltään hyvin erilaiset johtajat eivät välttämättä löydä toisiaan, EU-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista arvioi.

– Merkille pantavaa on minusta se, että Merkelin ja Sarkozyn aikana ryhdyttiin puhumaan jopa ”Merkozy-ilmiöstä”, Jokela toteaa.

Niinpä alkuhankauksesta huolimatta valtiojohtajat löysivät toisensa eurokriisin hoidossa. Merkel otti käyttöön myös Sarkozyn elekielen ja pystyyn osoittavan sormen. Kehonkielen tutkijat tulkitsevat Sarkozyn ottavan sormellaan tilan ja johtajuuden haltuun.

Kriisit lujittivat Merkelin ja Hollanden yhteistyötä

Ranskan presidentti François Hollande ja Saksan liittokansleri Angela Merkel halasivat lämpimästi Pariisissa 27. lokakuuta 2015.
Francois Hollande ja Angela MerkelAOP

Ranskan presidentin François Hollanden valinnan yhteydessä vuonna 2012 uumoiltiin, että hänen taustansa sosialistipuolueessa ja poliittinen ohjelmansa aiheuttaisivat haasteita Saksan ja Ranskan yhteistyölle. Eurokriisi oli päällä.

Merkelin ja Hollanden välinen yhteistyö toimi kuitenkin mukaan kohtalaisen hyvin, mikä näkyi sekä Ukrainan sodan puhjettua että Kreikan kriisin kärjistyessä kesällä 2015.

– Saksa ja Ranska olivat avainasemassa yön yli kestäneessä eurohuippukokouksessa heinäkuussa 2015, jolloin Kreikan pysyminen euroalueella oli vaakalaudalla, tutkija Juha Jokela sanoo.

Pariisi ja Berliini vakavissaan lujittamassa EU:ta

Saksan ja Ranskan suhteista on vaikea tehdä pitkälle meneviä ennusteita, koska Saksassa järjestetään liittopäivävaalit jo syyskuussa. Merkelin kristillisdemokraatit ovat tosin voittaneet kolmet osavaltiovaalit tänä keväänä ja siksi lähtöasetelmat vaikuttavat tässä vaiheessa Merkelille suotuisilta.

– Saksan ja Ranskan eriäviä näkemyksiä erityisesti talous- ja rahaliitto Emun uudistuksista ja talouspolitiikasta pidetään hyvinkin mahdollisina myös jatkossa, Jokela arvioi.

– Yhteistyöhön ja EU:n lujittamiseen suhtaudutaan kuitenkin vakavasti sekä Pariisissa että Berliinissä, Jokela sanoo.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and