Yhdysvaltain ulkoministeri Pohjois-Korealle: “Emme ole vihollisenne”

Yhdysvallat ei pyri kaatamaan Pohjois-Korean hallintoa, vakuuttaa ulkoministeri Rex Tillerson.

Tillersonin mukaan Yhdysvallat on jossain vaiheessa valmis neuvotteluihin Pohjois-Korean kanssa, mutta sillä ehdolla, että maa luopuu ydinaseohjelmastaan.

Hän toisti, että Yhdysvaltain tavoitteena on päästä tavoitteeseen rauhanomaisin keinoin.

– Emme pyri kaatamaan hallintoa emmekä kiihdyttämään Koreoiden yhdistymistä, emme etsi tekosyytä lähettää joukkojamme 38. leveyspiirin pohjoispuolelle [Koreoiden rajan yli], Tillerson sanoi lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin muutama päivä Pohjois-Korean uusimman ohjuskokeen jälkeen.

– Emme ole vihollisenne emmekä uhka, Tillerson sanoi.

Hän jatkoi kuitenkin, että Pohjois-Korea uhkaa Yhdysvaltoja tavalla, jota ei voida hyväksyä, ja Yhdysvaltain on vastattava siihen.

– Toivottavasti he jossain vaiheessa alkavat ymmärtää tämän, ja sitten voimme istua alas keskustelemaan.

Senaattori: Sota on yksi Trumpin vaihtoehdoista

Pohjois-Korea teki jälleen perjantaina uuden ohjuskokeen mannertenvälisellä ballistisella ohjuksella.

Perjantain ohjuskoe oli Pohjois-Korean neljästoista tänä vuonna. YK:n turvallisuusneuvosto on kieltänyt maata tekemästä kokeita.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoi tiistaina, että presidentti Donald Trump pitää sotaa Pohjois-Korean kanssa yhtenä mahdollisuutena.

Grahamin mukaan Trump on sanonut olevansa halukas sotatoimiin, jos Pohjois-Korea jatkaa Yhdysvaltoihin kantavan ydinaseen kehittämistä.

– Näin hän sanoi, ja uskon häntä. Jos minä olisin Kiina, uskoisin ja tekisin asialle jotain, senaattori sanoi uutiskanava NBC:n haastattelussa.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders kommentoi Grahamin puheita sanomalla, että Trumpin hallinto pitää kaikki vaihtoehdot avoimena.

“Vain pohjoiskorealaisia voi syyttää tilanteesta”

Presidentti Donald Trump on arvostellut Pohjois-Korean naapuria Kiinaa siitä, ettei maa tee tarpeeksi Pohjois-Korean ydinohjelman pysäyttämiseksi.

Tillerson vaikutti ottavan pehmeämmän kannan. Hän sanoi, että vain pohjoiskorealaisia voi syyttää nykytilanteesta.

Ulkoministeri vaati kuitenkin jälleen, että Kiina käyttäisi vaikutusvaltaansa Pohjois-Koreaan.

Kiinalla on Pohjois-Koreaan taloussiteiden kautta sellainen erityissuhde, että se voisi painostaa Pohjois-Korean hallintoa tavoilla, joihin kukaan muu ei pysty, Tillerson sanoi.

Lähteet: Reuters, AP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and