Yhdysvaltain rajatarkastus saattaa selata läpi älypuhelimesi

Yhdysvaltain rajalla on yleistynyt käytäntö selata läpi maahan saapuvan matkustajan mobiililaitteita. Todennäköisyys tarkastuksen osumiselle omalle kohdalle ei ole suuren suuri, mutta puhelintarkastusten määrät ovat joka tapauksessa selvässä kasvussa.

Asia kävi ilmi kevättalvella ilmi tulleista useista yksittäistapauksista. Kun yhdysvaltalainen tv-kanava NBC kysyi lukumääriä matkustajista, joiden älypuhelimet oli selattu rajatarkastuksessa, ne olivat kolminkertaistuneet yhdessä vuodessa.

Esimerkiksi lokakuulle 2015 oli kirjattu vajaat 860 tarkastusta ja maaliskuulle 2017 jo lähes 2 600.

– Ollaan eurooppalaisessa kontekstissa seurattu tarkasti, mitä Yhdysvalloissa oikein tapahtuu, kommentoi tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

– Yhdysvalloissa seurataan Yhdysvaltain lakeja. Siellä, kuten havaitaan, tietosuoja ja viestinnän luottamuksellisuus eivät ole samanlaisissa kantimissa kuin Euroopan puolella.

Monella ihmisellä on työkännykässä tai työtabletissa liikesalaisuuksia. Reijo Aarnio

Reijo Aarnio puhuu jopa periaatteellisesta käsityserosta mantereiden välillä siinä, millaiset oikeudet viranomaisilla on kurkata yksilön yksityiselämään ja mikä on suhtautuminen viestinnän luottamuksellisuuteen.

Matkustajalle erityisen hankala tilanne on silloin, kun rajalla pyydetään nähtäväksi työkäytössä oleva älypuhelin. On varsin tavallista, että työnantaja kirjallisella sopimuksella kieltää palkollista luovuttamasta puhelinta tietoineen toisen käsiin sekä velvoittaa suojaamaan laitteen jonkinlaisen salasanan tai tunnusluvun taakse.

– Monella ihmisellä on työkännykässä tai työtabletissa liikesalaisuuksia. Perinteinen yksityiselämäpuoli on yksi asia, viestinnän luottamuksellisuus toinen asia ja kolmas tosiaan liikesalaisuudet, summaa tietosuojavaltuutettu.

Eduskunnassa asia on tuttu. Kansanedustajia ohjeistetaan jättämään kotimaassa käyttämänsä laitteet kotiin ja ottamaan erilliset puhelimet ja muut laitteet mukaan, kun matkustavat maihin, joissa on "aktiivista tiedustelutoimintaa".

Eduskunnan hallintopäällikkö Pertti Rauhio ei suoraan kerro, mitä maita hänen laatimassaan kehotuksessa listataan. Se on hänen mukaansa julkisuuslain perusteella salainen arvio muun muassa siksi, että tieto voisi haitata kansainvälisiä suhteita. Jyrkästä kiellosta työpuhelimen mukaan pakkaamiselle ei ole kuitenkaan kyse.

– Kansanedustaja tekee harkintansa mukaan, mutta tekniset mahdollisuudet on eduskunnan kansliasta tarjottu, Rauhio sanoo.

Ei [Suomen] rajatarkastuksessa ole oikeutta loukata viestinnän luottamuksellisuutta. Reijo Aarnio

Helsinki-Vantaan lentokentältä Yhdysvaltoihin suuntaa vuositasolla karkeasti parisataa tuhatta matkustajaa. Toistaiseksi New Yorkin pääkonsulaatti ei tiettävästi ole saanut matkustajilta yhteydenottoja mobiililaitteiden läpi selaamisesta rajalla.

– Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, etteikö näin olisi käynyt, toteaa pääkonsulin sijainen Anna Yletyinen.

Esimerkiksi Suomen rajalla vastaava toimi olisi sääntöjen puitteissa mahdoton.

– Ainakaan lainsäädännön tukea ei ole, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

– Kyllähän rajaviranomaiset voivat pyytää avaamaan laukkuja ja muuta tämäntapaista, mutta heilläkään ei ole rajatarkastuksessa oikeutta loukata viestinnän luottamuksellisuutta.

EU-maat ovat hyväksyneet Yhdysvaltain kanssa niin kutsutun "Privacy Shield" -sopimuksen viime vuonna sen varmistamiseksi, ettei Yhdysvallat vakoilisi unionin kansalaisten yksityisiä tietoja. Privacy Shield rajoittaa esimerkiksi tiedon massakeräystä muttei ota mitään kantaa vaikkapa rajalla tapahtuvaan älypuhelimen syynäämiseen.

– EU tekee tarkastuskäynnin loppukesällä tai alkusyksyllä. Siellä varmaan nousevat keskusteluun tämänkinkaltaiset asiat, Aarnio arvioi.

Kyllähän tämä maailma menee ihmeelliseen suuntaan. Liikkumisesta tuntuu aika hankalaa tulevan. Reijo Aarnio

Tietosuojavaltuutetun tontille kuuluu Suomea koskeva valvonta ja ohjaus yksityisyyden suojan toteutumisessa. Yleisellä tasolla Aarnio kuitenkin sanoo että, Yhdysvaltojen nykyinen rajakontrolli näyttää vaativan matkailijalta entistä enemmän suunnitelmallisuutta.

– Kyllähän tämä maailma menee ihmeelliseen suuntaan. Liikkumisesta tuntuu aika hankalaa tulevan.

Jos ei halua luovuttaa älypuhelintaan rajatyöntekijälle, yksi välttämistapa olisi Aarnion vinkeissä vasta paikan päältä ostettava prepaid-puhelin reissuluuriksi.

Jutussaan The New York Times vinkkaa käyttämään puhelimen lukituksessa salasanaa eikä sormenjälkitunnistusta: Yksittäistapauksissa viranomaiset ovat saaneet oikeuden pakottaa avaamaan laite sormenjäljellä. Kuitenkin oikeus pysyä vaiti tarkoittaisi sitä, ettei salasanaa voisi pakottaa lausumaan.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and