Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja: Suomella on erittäin ammattitaitoinen armeija

Helsingissä keskiviikkona puhunut Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja Curtis Scaparrotti suitsutti isäntämaan asevoimia. Amerikkalaiskenraalin mukaan Suomen armeija on erittäin ammattitaitoinen ja osaava.

– Kun harjoittelemme yhdessä opimme toisiltamme, Scaparrotti sanoi keskiviikkoiltana.

Hänen mukaansa Yhdysvallat arvostaa Suomen kumppanuutta ja pitää Suomen roolia keskeisenä Euroopan vakauden ylläpitämisessä. Yhdysvallat on myös valmis lisäämään yhteistyötä Suomen kanssa.

Suomen ilmavoimat jatkaakin tässä kuussa harjoituksia amerikkalaisten kanssa. Elokuun 14. päivänä alkavalla viikolla kuusi Suomen Hornet-hävittäjää ja Hawk-harjoituskonetta lentää harjoituslentoja Yhdysvaltain Marylandin kansalliskaartin A-10 Thunderbolt -rynnäkkökoneiden kanssa.

Scaparrottin mielestä tämäntyyppisen yhteistyön avulla pystytään lisäämään ketteryyttä ja reagointikykyä tulevaisuudessa. Amerikkalaiskenraali kuitenkin korosti, että Yhdysvallat kunnioittaa Suomen valitsemaa sotilaallista liittoutumattomuutta.

Venäjältä toivotaan avoimuutta

Scaparotti sanoi, että hän ei ole erityisen huolissaan Venäjän syyskuussa järjestämästä Zapad-sotilasharjoituksesta. Läntisessä lehdistössä on kannettu huolta tästä Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestettävästä harjoituksesta, joka käydään myös Puolan ja Liettuan rajan läheisyydessä.

Scaparrotti muistuttaa, että kyse on Venäjän säännöllisestä sotilasharjoituksesta. Hänen mukaansa ei ole sinänsä huolestuttavaa, että joku maa harjoittaa asevoimiaan säännöllisesti.

Hän toivoo kuitenkin, että venäläiset kertoisivat avoimemmin harjoituksestaan kuten länsimaissa on tapana.

– Läpinäkyvyyden avulla voimme varmistaa, että ei tule väärinkäsityksiä tai virhearviointeja. Ne minua huolestuttavat kaikkein eniten, Scaparrotti painotti.

Hän kuitenkin sanoi, että hänellä on komentajana melko hyvä käsitys Venäjän harjoituksesta, mutta ei niin selkeä kuin hän itse haluaisi.

Venäjä haluaa palauttaa valta-asemansa

Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa, Helsingin yliopistolla pitämässään puheessa Scaparrotti arvioi, että Venäjän tavoitteena on palauttaa vanha valta-asemansa.

– Venäjän haluaa uudelleen globaaliksi vallaksi ja varmistaa vaikutuksensa läntisillä rajoillaan. Tämän takia se haastaa kansainvälisiä normeja ja horjuttaa läntistä, lakeihin pohjautuvaa järjestelmää, Scaparrotti sanoi.

Hän puhui myös Venäjän levittämästä disinformaatiosta eli väärän tiedon levittämisestä ja sekaantumisesta jopa muiden maiden politiikkaan omien etujensa ajamiseksi.

Amerikkalaiskenraalin mielestä Suomen lähestymistapa, jossa korostetaan koulutuksen merkitystä väärän tiedon torjunnasta, on nokkela ja siitä muillakin mailla on opittavaa.

Kaksipäiväisen Suomen vierailunsa aikana kenraali Scaparrotti tapaa muun muassa presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Jussi Niinistön (uv.).

Scaparrotti on ollut Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja vuoden 2016 toukokuusta lähtien. Sitä ennen hän toimi Etelä-Koreaan sijoitettujen amerikkalaisjoukkojen komentajana. Hän on johtanut amerikkalaisjoukkoja myös Irakissa, Afganistanissa ja Balkanilla.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and