Yhdysvallat varoittaa “tarkastelevansa osallistumistaan” YK:n ihmisoikeusneuvostoon

Yhdysvallat on kehottanut YK:n ihmisoikeusneuvostoa lopettamaan puolueellisen suhtautumisen Israeliin. Maan YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi tiistaina myös, että neuvoston pitäisi ottaa tiukempi linja ihmisoikeuksia polkeviin valtioihin ja tuomita rikkomukset muun muassa Syyriassa, Eritreassa ja Valko-Venäjällä.

– Yhdysvallat tarkastelee huolellisesti tätä neuvostoa ja osallistumistamme siihen. Näemme joitakin alueita, joita olisi syytä vahvistaa huomattavasti, Haley sanoi neuvoston istunnon avajaisissa Genevessä.

Haleyn mukaan on "vaikea hyväksyä", että neuvostossa päätettiin maaliskuussa viidestä Israelin vastaisesta päätöslauselmasta, mutta yhtään Venezuelaa koskevaa päätöslauselmaa ei ole harkittu. Venezuelan mielenosoituksissa kuollut runsaassa kuukaudessa 65 ihmistä.

Haley sanoi, että uskottavuutensa kannalta neuvoston olisi olennaista puuttua "krooniseen Israelin vastaiseen ennakkoasenteeseensa". Haley ei kuitenkaan uhannut suoraan Yhdysvaltain erolla, jos sen vaatimuksiin ei suostuta.

Israel-kritiikki kaihertanut jo pitkään

Ihmisoikeusneuvoston kriittinen suhtautuminen Israelin siirtokuntapolitiikkaan ja palestiinalaisalueiden miehitykseen on ärsyttänyt Israelin tärkeintä liittolaista Yhdysvaltoja pitkään, myös ennen Donald Trumpin presidenttikautta.

Presidentti George W. Bushin kaudella Yhdysvallat boikotoi neuvostoa kolme vuotta, mutta Barack Obaman noustua presidentiksi vuonna 2009 se liittyi neuvostoon.

Jotkin yhdysvaltalaiset aktivistit ovat kehottaneet Trumpin hallintoa keskittymään ihmisoikeuksiin kotimaassaan.

– On vaikea ottaa vakavasti suurlähettiläs Haleyn sanoja Yhdysvaltain tuesta ihmisoikeuksille, kun ottaa huomioon Trumpin hallinnon tekemiset, kuten muslimien maahantulokiellon, kansalaisjärjestö ACLU:n ihmisoikeusohjelman johtaja Jamil Dakwar sanoi uutistoimisto Reutersille.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue myös:

Politico: Yhdysvallat lähdössä YK:n ihmisoikeusneuvostosta?

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and