Yhdysvallat vaatii lentoyhtiöitä tehostamaan turvatarkastuksia

Yhdysvallat on ilmoittanut tiukentavansa lentoturvallisuusmääräyksiä, jotka koskevat maahan saapuvia kaupallisia lentoja.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto vaatii jatkossa lentoyhtiöitä tehostamaan lentokentillä matkustajien ja heidän elektronisten laitteidensa turvatarkastuksia, kuten läpivalaisua. Myös lennolle tulevien koirien turvatarkastuksia tehostetaan mahdollisten räjähteiden löytämiseksi.

Lisäksi Yhdysvallat vaati kansainvälisille lentokentille lisää niin kutsuttuja preclearance-alueita, joissa Yhdysvaltoihin matkustaville voidaan tehdä tulli- ja rajatarkastuksia jo lähtökentällä.

Tiukennetut määräykset koskevat Yhdysvaltoihin suuntautuvia noin 2 000 päivittäistä kaupallista lentoa, jotka saapuvat 105 maasta ja 280 lentokentältä.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeri John F. Kelly ilmoitti uusista turvallisuusmääräyksistä keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Kellyn mukaan määräysten laiminlyönti voi johtaa siihen, että lentoyhtiöltä voidaan kieltää elektronisten laitteiden, kuten kannettavien tietokoneiden ja tablettien, pitäminen matkustamossa Yhdysvaltoihin suuntautuvilla lennoilla.

– Ne, jotka eivät ryhdy yhteistyöhön tai vetkuttelevat määräysten noudattamisessa voivat saada toiminnastaan seuraamuksia, kuten elektronisten laitteiden kiellon tai jopa Yhdysvaltoihin suuntauvien lentojen keskeyttämisen, Kelly sanoi puheessaan.

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan lentoyhtiöillä on kaikkiaan neljä kuukautta aikaa saada tehostetut turvatarkastukset käyntiin.

Läppärikieltoa ei tule – toistaiseksi

Euroopan lentoturvallisuusviranomaiset järkyttyivät keväällä Yhdysvaltain liikenteen turvallisuusvirasto TSA:n suunnitelmista, joilla Yhdysvallat olisi kieltänyt Euroopasta tulevilta lennoilta matkapuhelinta suurempien laitteiden kuljetuksen lentokoneen matkustamossa.

Käytännössä kielto olisi koskenut muun muassa kannettavia tietokoneita ja tabletteja.

Kiellon taustalla oli pelko siitä, että terroristien kyky rakentaa ja sijoittaa räjähteitä elektronisiin laitteisiin on kehittynyt.

Yhdysvallat otti jo maaliskuussa käyttöön vastaavan niin kutsutun läppärikiellon kymmenellä eri kentällä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Yhdysvaltain mukaan kielto voidaan poistaa, jos uusia turvamääräyksiä noudatetaan.

Kotimaan turvallisuuden ministeri John F. Kelly vihjasi tiedotustilaisuudessaan, että turvallisuusmääräyksiä voi tulla jatkossa lisääkin.

Lähteet: Reuters, AFP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and