Yhdysvallat iski Syyrian hallitusta tukevia joukkoja vastaan

Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskun Syyrian hallitusta tukevia joukkoja vastaan eteläisessä Syyriassa lähellä Jordanian rajaa.

Ilmaisku kohdistui syyrialaisia ja iranilaisia puolisotilaallisia joukkoja kuljettaneeseen saattueeseen.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan joukot lähestyivät kapinallisten ja läntisten erikoisjoukkojen käyttämää Tanfin tukikohtaa ja ottivat myös yhteen kapinallisjoukkojen kanssa.

Yhdysvaltain viranomaiset kertovat yrittäneensä ensin saada Venäjän pysäyttämään joukkojen liikkumisen, sitten Yhdysvaltain koneet ampuivat varoituslaukauksia. Ilmaisku tehtiin, kun joukot olivat 17 kilometrin päässä tukikohdasta.

– Mahdollisesti he kokeilivat, kuinka lähelle Tanfia he voisivat edetä, yhdysvaltalainen viranomainen sanoi uutistoimisto Reutersille.

Syyrian sotaa seuraava aktivistijärjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että ilmaisku tuhosi ajoneuvoja ja tappoi kahdeksan puolisotilaallisten joukkojen jäsentä. Syyrian hallitus tai sen liittolaiset Iran ja Venäjä eivät ole kommentoineet tietoja.

Tanfin tukikohdassa toimii Yhdysvaltain ja Britannian erikoisjoukkoja, jotka ovat siellä kouluttamassa kapinallisjoukkoja, Yhdysvaltain mukaan taisteluun ääriliike Isisiä vastaan.

Mattis: Yhdysvallat ei kasvata rooliaan

Ilmaisku herättää kysymyksiä siitä, onko Yhdysvallat ajautumassa aiempaa syvemmälle Syyrian veriseen ja mutkikkaaseen sisällissotaan.

Yhdysvaltain puolustusministerin Jim Mattisin mukaan isku ei merkitse, että Yhdysvallat olisi kasvattamassa rooliaan Syyrian sisällissodassa.

– Me emme kasvata rooliamme Syyrian sisällissodassa mutta puolustamme joukkojamme, Mattis sanoi.

Syyrian oppositioryhmien neuvottelukomitean tiedottaja kehui ilmaiskua.

– Toivotamme tervetulleeksi vankat toimet niitä ulkomaisia voimia vastaan, jotka ovat muuttaneet Syyrian tappokentäksi, Yehya al-Aridi sanoi.

– Iran ja sen puolisotilaalliset joukot ovat pitäneet Assadin vallassa. Ne eivät saa rankaisematta käydä sotaa maaperällämme.

Yhdysvallat on aiemmin yrittänyt rajata ilmaiskujensa kohteeksi lähinnä ääriliike Isisin, joka on sisällissodan luoman valtatyhjiön avulla levittäytynyt laajoille alueille Syyriaan.

Merkittävin poikkeus tästä politiikasta oli viime kuussa tehty ohjusisku Syyrian hallituksen lentotukikohtaan.

Yhdysvallat laukaisi Tomahawk-ohjuksia tukikohtaan vastauksena Idlibin kapinallisalueella tehtyyn siviiliuhreja vaatineeseen kemialliseen iskuun, josta kapinalliset, Turkki ja länsimaat syyttävät Syyrian hallituksen joukkoja.

Syyskuussa 2016 Yhdysvaltain johtama liittouma iski Syyrian hallituksen joukkojen asemiin Isisin piirittämässä Deir-ez-Zorissa ja tappoi 90 sotilasta. Yhdysvallat sanoi tuolloin, että kyseessä oli virhe ja kohteena olivat Isisin asemat.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and