Warren Buffet lahjoitti miltei kolme miljardia euroa hyväntekeväisyyteen

Buffettin ja Berkshire Hathawayn yhteinen taival alkaa jo 1960-luvulta, jonka jälkeen yrityksestä on tullut Buffetin avulla yksi maailman suurimmista monella toimialalla toimivista yritysyhtymistä. Se toimii muun muassa vakuutusalalla, kuluttajatuotteissa, rautateillä, energian tuottajana sekä sijoitusmaailmassa. Buffett toimii yrityksen toimitusjohtajana.

Vähemmän köyhyyttä, parempaa terveyttä ja koulutusta

Buffettin jättimäisen lahjoituksen jakoivat Bill ja Melinda Gatesin säätiö ja neljä perhesäätiötä. Lahjoitus oli osa miljardöörin yli kymmenvuotista suunnitelmaa lahjoittaa pois koko omaisuutensa. Sijoittaja Buffett ja Gatesin pariskunta ovat hyviä ystäviä.

Maanantainen lahjoitus oli suurin hänen tähän mennessä tekemistään yksittäisistä lahjoituksista. Lahjoitus oli Buffetilta jo kahdestoista tänä vuonna. Sen muodostivat 18,63 miljoonaa Berkshiren B-osaketta, joiden kappalehinta oli 170,25 Yhdysvaltain dollaria pörssin sulkeuduttua maanantaina.

Vielä merkittävän lahjoituksensa jälkeenkin Buffett omistaa 17 prosenttia Berkshiresta. Hän on antanut hyväntekeväisyyteen nyt enemmän kuin 40 prosenttia omistamistaan yrityksen osakkeista.

Suurimman osuuden lahjoituksesta saanut Gatesin säätiö keskittyy terveyden edistämiseen, köyhyyden vähentämiseen ja koulutuksen parantamiseen. Miljardööri lahjoitti myös edesmenneen vaimonsa mukaan nimetylle Susan Thompsonin säätiölle. Muut lahjoituksen saaneet säätiöt ovat Howard G. Buffett, Sherwood ja NoVo, joita johtavat hänen lapsensa Howard, Susan ja Peter.

Yleensä hyväntekeväisyysjärjestöt myyvät Buffetilta saamiaan osakkeita rahoittaakseen toimintaansa, lahjoittajien esittämiä toiveita kunnioittaen.

Warren Buffett keskustelee Bill Gatesin kanssa kansainvälisissä Omaha Jumping Grand Prix -ratsastuskilpailuissa Omahassa 1. huhtikuuta 2017.
Warren Buffett (vas.) keskusteli Bill Gatesin kanssa kansainvälisissä Omaha Jumping Grand Prix -ratsastuskilpailuissa Omahassa 1. huhtikuuta 2017. Ed Zurga / EPA

Filantrooppi mutta myös kovaääninen kriitikko

Buffett kritisoi avoimesti rikkaiden helläkätistä kohtelua Yhdysvalloissa eli sitä, että rikkaat maksavat vähän veroja verrattuna tavalliseen työssäkäyvään väestöön.

Hän on arvostellut myös amerikkalaisen terveydenhoitojärjestelmän kalleutta, jolloin kaikki kansalaiset eivät pysty hankkimaan tarvitsemaansa apua.

– Melkein kaikessa liiketoiminnassa Yhdysvalloissa kulujen suitsiminen kannattaa, Buffett sanoi PBSNewsHourin haastattelussa kesäkuun lopussa.

– Sairaanhoitojärjestelmässä ja koko sen ekosysteemissä toimii hirvittävä määrä ihmisiä, eikä mitään kannustinta kulujen karsimiselle ei ole.

Warren Buffettia kutsutaan Omahan oraakkeliksi hänen syntymäpaikkaansa ja sijoitusmenestykseensä viitaten. Ennen maanantaisen lahjoituksen julkistamista Forbes arvioi Buffetin omaisuudeksi 76,3 miljardia dollaria eli 70,3 miljoonaa euroa.

Lähde: Reuters, PBSNewsHour

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and