Voiko presidentti Trump armahtaa presidentti Trumpin?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ärsyyntynyt oikeusministeriön asettaman erikoistutkijan Robert Muellerin hänen Venäjä-kytköksiinsä liittyvistä tutkimuksista.

Presidentin lakimiehet ovat alkaneet selvittää Muellerin mahdollista esteellisyyttä toimia erikoistutkijana. Trumpin kerrotaan jopa pyytäneen avustajiaan selvittämään, kuuluuko hänen valtaoikeuksiinsa armahtaa itsensä ja omia perheenjäseniään, jos heidän todetaan syyllistyneen rikokseen.

Tiedot perustuvat amerikkalaisen Washington Post -sanomalehden Trumpin avustajilta saamiin tietoihin.

Erikoistutkija Muellerin mahdolliset eturistiriidat kiinnostavat

Trumpin lähipiirin kerrotaan selvittävän mahdollisuutta erottaa tehtävästään Mueller, joka tutkii Trumpin Venäjä-kytköksiä ja liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan James Comeyn erottamista.

The New York Times -sanomalehti kertoo, että Trumpin lakimiehet ja avustajat ovat selvittäneet muun muassa Muellerin demokraattipuolueelle tekemiä vaalilahjoituksia, Muelleriä avustavien lakimiesten kytköksiä Clinton Foundationiin sekä Muellerin läheistä suhdetta entiseen FBI:n johtajaan James Comeyyn.

Entinen pitkäaikainen FBI-johtaja Mueller nimettiin Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä selvittävän rikostutkinnan johtoon aiemmin keväällä. Hän nauttii suurta arvostusta sekä demokraattien että republikaanien keskuudessa.

Mueller ei ole kommentoinut julkisuudessa lainkaan tutkimuksien edistymistä. Amerikkalaismedian tietojen mukaan Muellerin tutkimukset menevät erittäin pitkälle, ja hänen kerrotaan selvittävän Trumpin taloudellista toimintaa monen vuoden takaa. Juuri tämä on saanut Trumpin varpailleen, hänen avustajansa kertovat.

Trump on hyökännyt julkisuudessa kovin sanoin Muelleriä kohtaan ja kertonut tuovansa julki tietoja tämän eturistiriidoista. Mahdollisten eturistiriitojen olemassaoloa arvioi Yhdysvaltain oikeusministeriö, jonka säännöt eivät kiellä kampanjalahjoituksia.

Lehti: Trump selvittää, voiko presidentti armahtaa itsensä

Trumpin ja hänen lakimiestensä kerrotaan selvittävän, kuuluuko presidentin valtaoikeuksiin presidentin itsensä ja hänen perheenjäsentensä armahtaminen, Washington Post -sanomalehti kirjoittaa.

Lehden Trumpin lähipiiriltä saamien tietojen mukaan Trump on hiiltynyt siitä, että Muellerin tutkimukset ovat ulottuneet hänen itsensä sekä hänen lähipiirinsä liiketoimiin monen vuoden ajalta.

Trump on sanonut avustajilleen, että häntä häiritsee suunnattomasti tieto siitä, että Mueller pääsee käsiksi hänen verotietoihinsa.

Yhdysvalloissa on jo vuosikymmenien ajan ollut käytäntö, että presidentiksi noustessaan henkilöt julkaisevat verotietonsa. Trump on kieltäytynyt tekemästä tätä.

Lue myös:

Trumpin presidenttikampanjan väitetyt Venäjä-yhteydet puhuttavat – Kuka tutkii, mitä ja keitä?

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and