Vihreiden puheenjohtajakisa alkoi – Emma Kari oli yleisön suosikki

Vihreiden puheenjohtajakiertueen ensimmäisessä paneelissa Helsingissä ei suuria linjaeroja ehdokkaiden välillä odotetusti nähty. Historiallisen kovan kuntavaalituloksen takoneen puolueen linjassa ei nähty tarvetta suuremmalle muutokselle, mutta useat ehdokkaat korostivat tarvetta jakaa vastuuta puolueessa jatkossa enemmän.

Nykyinen puheenjohtaja Ville Niinistö ottaa aktiivisesti kantaa sosiaalisessa mediassa, mihin Helsingin kaupunginvaltuustoon kevään kuntavaaleissa noussut Maria Ohisalo kiinnitti huomion.

– Se on vaatinut varmasti henkilökohtaisesti tosi paljon Villeltä, että on ottamassa kantaa monessa eri kanavassa todella moniin eri asioihin. Muuttaisin sitä niin, että minun ei tarvitsisi olla yksin ottamassa kantaa ihan jokaiseen eri kysymykseen. Meillä on valtavasti osaavia ihmisiä, joille sitä vastuuta voi jakaa, Ohisalo sanoi.

Tukea maakuntien vihreille

Joensuulainen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sekä Jyväskylässä kuntavaalivoiton vihreille pedannut kansanedustaja Touko Aalto korostivat vihreiden uusien sillanpääasemien merkitystä. Kuntavaalien jälkeen moniin valtuustoihin on nousemassa ensimmäistä kertaa vihreitä valtuutettuja.

– Uskon, että kasvu on kestävää vasta silloin, kun meillä on ihmisiä eri puolilla Suomea. Heidän yhteisöissään nähdään, että he ovat vihreitä ja ihan tavallisia järjen ihmisiä. Meidän pitää vahvistaa ja tukea uusia toimijoita kaikkialla ja ottaa heidät paremmin mukaan, Mikkonen sanoi.

Aallon mukaan vihreiden pitää pyrkiä pääministeripuolueen mittoihin joukkuetyöllä ja uusia kunnanvaltuutettuja tukemalla.

Myös tamperelainen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen kiinnitti huomionsa nopeasti kasvaneeseen kannatukseen monissa kunnissa. Samalla hänen mielestään vihreiden täytyy ymmärtää myös kunnissa vastaan tulevat budjettirajoitukset. Sama saattaa olla edessä myös valtakunnanpolitiikassa, mikäli vihreät nousee seuraavien eduskuntavaalien jälkeen hallitukseen.

– Meidän täytyy tuplavarmistaa meidän oppositiopolitiikkamme niin, että emme lupaa mitään sellaista, mitä emme voi pitää, Parviainen sanoi.

Euroalueen ongelmat vihreiden agendalle?

Kansanedustaja Aalto ei kaihtanut riskejä ja käytti pitkiä puheenvuoroja aiheista, joilla yleisöä saadaan harvemmin lietsottua hurmioon. Puhuttuaan ensin Suomen verojärjestelmän uudistamisen tarpeesta Aalto siirtyi euroalueen rahapolitiikkaan. Puheenjohtajana hän kertoi aikovansa nostaa euroalueen ongelmat isosti esille.

– Eurojärjestelmän talouskurisopimukset vaikuttavat ihan suoraan siihen, mitä me voimme kansallisina lainsäätäjinä tehdä. Jos tätä järjestelmää ei saada oikeudenmukaisemmaksi, koko Euroopan yhtenäisyys on uhattuna, Aalto sanoi.

Yleisöäänestyksen mukaan parhaiten pärjäsi kansanedustaja Emma Kari, joka lähtee myös Ylen kyselyn mukaan kisaan ennakkosuosikin asemasta.

– Uskon, että vihreät on noussut sen takia, että ihmiset todella laajasti tässä maassa jakavat meidän arvot. Nyt me pystymme puhumaan politiikasta sellaisella tavalla, joka nojaa parhaaseen mahdolliseen tutkittuun tietoon, ihmiset luottavat meihin ja ymmärtävät, mitä me olemme sanomassa, Kari sanoi.

Kuudesta puheenjohtajaehdokkaasta viimeisenä kisaan ilmoittautunut Mika Flöjt Kuusamosta ei päässyt paikalle.

Vihreät valitsevat uuden puheenjohtajan jäsenäänestyksen pohjalta kesäkuussa.

Katso myös: Kenestä vihreiden seuraava puheenjohtaja? 6 ehdokasta esittelyssä

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and