Venäläisviranomaisten häirintä presidenttikampanjaa käyvää Navalnyia vastaan voimistunut

MOSKOVA Venäjän poliisi pidätti viikonloppuna yli sata oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijaa. Kiinniotetut vapaaehtoiset kampanjoivat eri puolilla Venäjää Navalnyin presidenttiehdokkuuden puolesta.

Navalnyin Moskovan vaalitoimiston johtaja Nikolai Ljakin kertoi puhelimitse Ylelle, että yksin Moskovassa poliisi pidätti viikonlopun aikana 127 ihmistä. Osa pidätetyistä oli alaikäisiä.

Moskovan poliisin mukaan se pidätti lauantaina noin 70 ihmistä. Pidätyksistä raportoiva riippumaton OVD-info-verkkosivusto kertoo kiinniottoja tapahtuneen myös muissa Venäjän kaupungeissa kuten Pietarissa, Novosibirskissa ja Tjumenissa.

Pidätysten syyksi mainittiin useimmiten mielenilmausten järjestämiseen liittyvät rikkomukset. Presidentti Vladimir Putin on kieltänyt kaikki kokoontumiset Moskovassa ja muissa Maanosaliittojen jalkapalloturnauksen kisakaupungeissa 12. heinäkuuta saakka.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajat kampanjoivat Moskovassa 8. heinäkuuta.
Navalnyin kannattajat kampanjoivat Moskovassa 8. heinäkuuta. Kuva: Maxim Zmeyev / AFP Maxim Zmeyev / AFP

Poliisi tunkeutunut kampanjatoimistoihin ympäri Venäjää

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Navalnyin eri puolella Venäjää sijaitsevista kampanjatoimistoista on uutisoitu viime aikoina lisääntyneestä häirinnästä.

Viime viikon torstaina poliisi eristi päiväksi Navalnyin Moskovan kampanjatoimiston vedoten riitoihin huoneiston vuokraajan ja sen vuokralaisen välillä.

Viime viikolla poliisi eristi niin ikään Novosibirskissa sijaitsevan toimiston pommiuhan takia ja takavarikoi sieltä juuri painosta saapunutta kampanjamateriaalia. Myös Orjolin kaupungissa poliisi otti haltuunsa Navalnyia tukevia lehtisiä.

Aleksei Navalnyi perheineen poliisien piirittämänä.
Navalnyi vaimonsa ja poikana kanssa poliisien piirittämänä. Maksim Shipenkov / EPA

Poliisin kerrotaan tunkeutuneen viime viikolla kampanjatoimistoihin myös muun muassa Permin, Tšeboksaryn ja Astrahanskin kaupungeissa.

Presidentti ja tv-kanavat vaikenevat Navalnyista

Presidentti Vladimir Putinilta kysyttiin Hampurissa G20-maiden kokouksen yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa hänen suhtautumisestaan Aleksei Navalnyiin ja siitä, miksei tämä koskaan lausu julkisuudessa oppositiopoliitikon nimeä.

Putinin mukaan presidentti ja hallitus ovat valmiita käymään vuoropuhelua sellaisten ihmisten kanssa, jotka käsittelevät asioista rakentavasti, vaikka niiden luonne olisi kriittinen. Sen sijaan vain itseään markkinoivien ihmisten kanssa ei ole tarvetta kommunikoida.

Kaksi poliisimiestä karvalakeissa kuljettaa Navalnyia kainaloista nostaen. Taustalla näkyy ihmisjoukkoa ja auringon kirkkaasti valaisema kerrostalon seinä. Navalnyi on paljan päin, mustassa takissa.
Poliisi pidätti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin mielenosoituksessa 26. maaliskuuta 2017.Evgeny Feldman / Aleksei Navalnyin kampanja / EPA

Näin vastatessaan Putin ei tälläkään kertaa maininnut Navalnyia nimeltä. Samaa linjaa noudattavat myös presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov, pääministeri Dmitri Medvedev ja monet muut korkeat venäläisvirkamiehet.

Navalnyin näkyvyys Venäjän valtion kontrolloimilla tv-kanavilla onkin mitätön. Siksi oppositiopoliitikon julkisuus rajoittuu ennen kaikkea internetiin ja sosiaaliseen mediaan.

Lisäksi Navalnyi on pyrkinyt tekemään itseään tunnetuksi jalkautumalla ihmisten pariin. Ensi vuoden maaliskuussa järjestettäviä presidentinvaaleja silmällä pitäen hän on avannut jo 55 kampanjatoimistoja ympäri Venäjää.

Navalnyi jatkaa kampanjaansa tuomiostaan huolimatta

Aleksei Navalnyi vapautui 25 päivän vankeudesta viime perjantaina. Hänet tuomittiin mielenosoituslakien rikkomuksesta 12. kesäkuuta.

 Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi osallistui oikeudenkäyntiin Moskovassa kesäkuussa.Vasily Maximov / AFP

Samana päivänä opposition mielenilmaukset kokosivat yhteen kymmeniä tuhansia presidentti Putinia vastustavia mielenosoittajia ympäri Venäjää. Poliisin kerrotaan tuolloin pidättäneen jopa 1500 ihmistä.

Juhannusaattona Venäjän keskusvaalilautakunta ilmoitti, ettei Navalnyi ole vaalikelpoinen aiemman saadun rikostuomion vuoksi. Hänet tuomittiin helmikuussa valtion metsäyhtiöön liittyvästä kavalluksesta viiden vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Navalnyi on valittanut tuomiostaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja perustuslakituomioistuimeen. Hän on jatkanut kampanjointiaan ja vakuuttanut Venäjän perustuslain takaavan hänelle oikeuden osallistua maaliskuisiin presidentinvaaleihin.

Jutussa käytetty lähteinä:

Vedomosti, Nezavisimaja gazeta, Meduza, Republic, Dožd

Lue myös henkilökuva oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyista

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and