Venäjä päättää kelluvan ydinvoimalan koekäytöstä lähiviikkoina

Venäjä päättää vielä heinäkuun aikana, missä se aikoo koekäyttää Pietarissa valmisteilla olevaa kelluvaa ydinvoimalaansa, sanoo Pietarin telakalla tiistaina vieraillut Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana

Laitostoimittaja ja Venäjän viranomaiset neuvottelevat parhaillaan, missä ja milloin laitokseen ladataan ydinpolttoainetta koekäyttöä varten. Käytännössä vaihtoehdot koekäytölle ovat Pietari ja Murmansk, jonne ydinvoimalaitos on tarkoitus toimittaa ensi vuoden aikana.

Mahdollinen koekäyttö Pietarissa tarkoittaa, että voimalaitos olisi radioaktiivinen kuljetus. Tiippanan mukaan radioaktiivisuuden leviämisen riski on hyvin pieni, koska koekäyttöaika on lyhyt, minkä vuoksi reaktoriin ei synny paljon radioaktiivisuutta.

Erityisesti Norja on ollut huolissaan siitä, että hinattava ydinvoimalaitos haaksirikkoutuisi Norjan rannikolle.

– Norjan rannikolla merenkäynti voi olla voimakkaampaa kuin Suomenlahdella. On mahdollista, että voimakkaan merenkäynnin takia kuljetus joutuu hakemaan turvasatamaa joksikin aikaa Norjan satamista, vuonoista tai mistä tahansa. Norjalaiset haluavat olla varautuneita, Tiippana arvioi.

Lue myös: Kelluvan ydinvoimalan työmaalla Pietarissa palovaara – telakka kiistää tulipalon

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and