Venäjä ja Kiina eivät tue pakotepolitiikkaa –  USA jatkaa retoriikkaa sotilaallisista keinoista

Pohjois-Korean Yhdysvaltain itsenäisyyspäivälle 4. heinäkuuta ajastettu mannertenvälinen ohjuskoe sai Yhdistyneiden kansakuntien johtajat rivakasti saman pöydän ääreen. Venäjällä ja Kiinalla oli esittää ratkaisu, joka rajasi pois sekä uudet pakotteet että aseelliset keinot.

Kokouksessa Venäjän varalähettiläs Vladimir Safronkov muun muassa sanoi, että kaikkien täytyy tiedostaa, etteivät pakotteet ratkaise ongelmaa.

–  Me yksinkertaisesti syöksymme kohti pattitilannetta, Safronkov sanoi pakotteisiin liittyen.

Yhdysvallat on vaatinut uusia pakotteita Pohjois-Korealle.

Safronkovin mukaan myöskään minkäänlaiset yritykset oikeuttaa sotilastoimia eivät ole hyväksyttäviä. Myös Pohjois-Korean lähin liittolainen Kiina on vastustanut sotilastoimia.

–  Kiina on aina vastustanut tiukasti kaaosta ja konfliktia Korean niemimaalla. Sotilaskeinot eivät saa olla vaihtoehto, Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi sanoi kokoukselle.

Diplomatian ovet sulkeutumassa?

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui keskiviikkoiltana Suomen aikaa hätäkokoukseen pohtimaan Pohjois-Korean tilannetta, sillä maa testasi tiistaina mannertenvälistä ballistista ohjusta.

Yhdysvallat ja Ranska ovat vaatineet uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. USA:n YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi hätäkokoukselle, että Pohjois-Korean toimet ovat nopeasti sulkemassa mahdollisuudet diplomaattiselle ratkaisulle, ja että Yhdysvallat on valmistautunut puolustamaan itseään ja liittolaisiaan.

– Yksi valmiuksistamme on merkittävissä sotilaallisissa voimissa. Käytämme niitä, jos on pakko, mutta emme halua mennä siihen suuntaan, Haley sanoi.

Haleyn mukaan Yhdysvallat voisi ehdottaa uusia YK-sanktioita Pohjois-Korealle ja varoitti, että Washington on valmistautunut katkaisemaan kauppayhteydet maihin, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa YK:n päätöslauselmien vastaisesti.

– Ison vastuun YK-sanktioiden täytäntöönpanosta kantaa Kiina. Teemme työtä heidän kanssaan. Teemme työtä jokaisen rauhaan uskovan maan kanssa. Mutta emme toista jo kokeiltuja, riittämättömiä keinoja, jotka ovat tuoneet meidät tähän pimeään päivään.

Lähteet: Reuters, STT

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and