Venäjä haluaa USA:n lieventävän painostustoimia

Venäjällä odotetaan merkittäviä muutoksia diplomaattisella rintamalla maanatain neuvottelujen tuloksena. Washingtonissa tapasivat Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkov ja Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Tom Shannon. Toistaiseksi uutistoimistot eivät ole vielä välittäneet tietoja keskustelujen sisällöistä tai lopputuloksista.

Edeltäkäsin Venäjä on ilmaissut haluavansa takaisin Yhdysvaltain takavarikoimat diplomaattikiinteistöt. Presidentti Barack Obama määräsi viime joulukuussa takavarikkoon venäläisdiplomaattien käyttämiä kiinteistöjä New Yorkissa ja Marylandissa sekä karkotti 35 venäläisdiplomaattia maasta, kun Yhdysvalloissa tuli ilmi epäily Venäjän vaalihakkeroinnista. Yhdysvalloissa tutkitaan edelleen Venäjän mahdollista sekaantumisesta maan presidentinvaaleihin ja toimista nykyisen presidentin Donald Trumpin hyväksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pidättäytyi tuolloin vastatoimista Obaman määräämille sanktioille ja ilmoitti seuraavansa, mitä tuleva Yhdysvaltain presidentti aikoo tehdä diplomaattisuhteille ja maiden keskinäisille väleille Venäjän suuntaan.

Venäjä on jo uhkaillut vastatoimilla

Nyt Venäjän poliitinen ääni on kuitenkin muuttunut. Viime viikolla ulkoministeri Sergei Lavrov uhkasi, että mikäli Yhdysvallat ei tee toimia tilanteen ratkaisemiseksi, Venäjän on ryhdyttävä vastatoimiin.

– Kuinka voi takavarikoida omaisuutta, joka on suojattu kahdenvälisillä, hallitusten välisillä ja ratifioiduilla asiakirjoilla? Mikä on sellainen periaate, että ”mikä on minun on minun” ja ”mikä on sinun, sen jaamme”, Lavrov kyseli.

– Katsomme, että diplomaattien omaisuus on palautettava ilman ehtoja, sanoi puolestaan Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov.

Vastatoimina uhkailtiin ”erityistoimenpiteitä”, kuten 30 yhdysvaltalaisdiplomaatin karkottamista ja Yhdysvaltain valtion omistaman omaisuuden takavarikointia Venäjällä.

Lähteet: Reuters, AFP

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and