Vastustus pysäyttää Utøyan uhrien muistomerkin rakentamisen Sørbråten saarelle

Vesi olisi halkonut Sørbråten saaren kapean niemen kahtia. Kuilun seinämään olisi kaiverrettu kuolonuhrien nimet. Muistomerkin nimi olisi ollut Memory Wound. Sen oli suunnitellut ruotsalaistaiteilija Jonas Dahlbergin Utøyn joukkomurhan uhreille.

Muistomerkkiä ei rakenneta Sørbråten saarelle, joka sijaitsee noin kilometrin Utøyan koillispuolella, kertovat Norjan mediat. Norjan hallitus ilmoitti asiasta eilen keskiviikkona. Vielä vuosi sitten hallitus oli toista mieltä ja toivoi, että muistomerkki valmistuisi tämän vuoden aikana.

– Sørbråten muistomerkistä on käyty erittäin laajaa ja aikaa vievää keskustelua, jossa on keskitetty enemmän taideteokseen kuin muistomerkkiin, sanoi ministeri Jan Tore Sanne Norjan kaupallisen TV2:n mukaan.

Sørbråten sijaan uhrit saavat muistomerkin, joka sijoitetaan Utøyan laituriin mantereelle. Ministerin mielestä paikka on muistomerkille sopiva.

– Laituri on lähellä Utøyaa, ja se liittyy Utøyan tapahtumiin. Se on suojassa melulta, eikä se ole yhtä näkyvä paikka kuin Sørbråten, huomautti Sanne NRK:n mukaan.

Pelastuslaitoksen, vapaaehtoisten ja naapurien pelastamat nuoret tuotiin Utøyalta laituriin, ja siellä he tapasivat hirmuteon jälkeen.

Sanne toivoo muistomerkistä hillittyä ja arvokasta. Uutta kilpailua muistomerkistä ei kuitenkaan aiota järjestää. Valtion rakennuslaitoksen vastuulle jää johtaa muistomerkkiprojektia.

Myös Norjan hallintokortteleihin suunnitellaan uusi muistomerkki. Alun perin oli tarkoitus, että Sørbråtenilta kaivetut kivet olisi kuljetettu kortteleihin muistutukseksi siellä kuolleille ihmisille.

Sørbråtenin asukkaat ovat vastustaneet muistomerkin rakentamista saarelleen ja uhanneet Norjan valtiota oikeustoimilla. He eivät halua saarelleen jokapäiväistä muistutusta joukkomurhasta.

Anders Behring Breivik murhasi Oslon hallintokortteleissa kahdeksan ihmistä ja Utøyan saarella 69 nuorta, jotka olivat 14–18-vuotiata. Joukkomurha tapahtui heinäkuussa 2011.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and