Vankien oloihin kohennusta – sadat palestiinalaisvangit lopettivat syömälakkonsa

Kansainvälinen Punainen risti sekä Israelin ja palestiinalaisten viranomaiset ovat päässeet sopimukseen Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisvankien olojen kohentamisesta.

Sopimuksen tultua voimaan noin 800 palestiinalaisvankia lopetti jo 40 päivää kestäneen syömälakkonsa. Lakon aikana noin 30 vankia on joutunut sairaalahoitoon liian heikoksi päässeen kunnon takia.

Julkisuuteen ei ole tullut täsmällisiä tietoja, mitä parannuksia vankien oloihin tehdään. Yksi vankien keskisiä vaatimuksia on ollut, että heidän perheensä pääsevät tapaamaan heitä vankilaan kaksi kertaa kuukaudessa, kun tähän asti vierailuja on saanut olla vain kerran kuussa.

Israelin viranomaiset kiistävät, että he olisivat neuvotelleet asiasta vankien kanssa. Viranomaisten mukaan vangit ovat "tuomittuja terroristeja ja murhaajia". Syömälakon johtajaksi mainittiin tunnettu palestiinalaisjohtaja Marwan Barghouti, joka kärsii viisinkertaista elinkautistuomiota, jotka hänelle määrättiin palestiinalaisten kansannousujen aikana tehdyistä murhista.

Israelin oikeistolainen hallitus on haluton neuvottelemaan palestiinalaisten kanssa. Toisaalta hallituksella on paine saada palestiinalaisosapuoli rauhoittumaan, sillä noin viikon kuluttua tulee kuluneeksi 50 vuotta ns. Kuuden päivän sodan syttymisestä. Historiallinen tapaus huomioidaan maailman tiedotusvälineissä.

Alkuviikosta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili Israelissa ja palestiinalaisalueilla. Vain muutama tunti ennen vierailua Israelin hallitus päätti helpottaa saarrettujen palestiinalaisalueiden taloutta ja asuntorakentamista. Israelin mukaan pyyntö helpotuksista oli tullut Yhdysvalloista.

Lähteet: AFP, Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and