Vanhanen ja Tuomioja ihmettelevät muutosta Putinissa: Halusi puhua mustasta hiilestä ja Pietarin jätteistä

Presidentti Sauli Niinistö nosti torstaina Savonlinnassa esille Pietarin läheisen Krasnyi Borin ongelmajätealueen ja mustasta hiilestä lähtevät päästöt. Ympäristöstä puhuminen on järkevää silloin, kun turvallisuuspolitiikasta on tullut hankala aihe.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) on tyytyväinen Niinistön valintaan. Putinin myönteinen reaktio tiedotustilaisuudessa osoittaa, että kehitystä on tapahtunut.

– Kun vertaa, millaisia kommentteja saimme aikanaan, kun ehdotimme Pietarin jätevesien puhdistamista, tulkitsen tämä positiiviksesi, Vanhanen muistelee pääministeriaikojaan.

Suomen kannattaa neuvotella ympäristöasioista, koska Itämeren tilanne on jännittynyt eikä Krimin kriisissä näy ratkaisua. Suuren Krasnyi Borin ongelmajätelaitoksessa jäte on sijoitettu savikuoppiin. Se on uhka sekä Venäjälle että Suomelle.

Presidentti Niinistö oli esittänyt Putinille myös uusia toimia arktisten mustahiilipäästöjen poistamiseksi.

– Oli merkillepantavaa, että Putin suhtautui näihin kysymyksiin positiivisesti, koska ympäristöasiat eivät ole olleet Putinille ja Venäjälle ensisijaisia, sanoo kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Sapelin kalistelua vai ei?

Itämerellä lisääntyneet sotaharjoitukset koetaan sekä lännessä että Venäjällä voiman näyttönä. Näin siitä huolimatta, että Putin totesi, että Kiinan ja Venäjän tämänviikkoisia harjoituksia Itämerellä eivät ole sapelin kolistelua.

– Tätä on tarkkaan seurattava, mutta ei näitä harjoituksia ole suunnattu ketään ulkopuolista vastaan, Vanhanen sanoo.

Myös Suomi on osallistumassa Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa Itämerellä Aurora-sotaharjoituksiin.

– Tosiasia kuitenkin on, että isojen sotaharjoitusten järjestäminen Itämerellä on lisännyt jännitteitä, Erkki Tuomioja toteaa.

Sekä Tuomioja että Vanhanen pitävät tärkeänä, että Suomen ja Venäjän presidentit tapaavat säännöllisesti. Mitä harvemmin tavataan, sitä korkeammaksi nousee kohtaamisen kynnys.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and