Valtiovarainministeri Orpo ensi vuoden budjetista: “Tiukka linja tulee jatkumaan”

Suomessa talous on lähtenyt kituliaampien vuosien jälkeen kasvuun, mutta valtiovarainministeriön huomenna alkaviin budjettineuvotteluin valmistautuva ministeri Petteri Orpo (kok.) pitää odotukset maltillisina.

– Talouskasvu ei vielä näy julkisessa taloudessa. Velkaantuminen pitää saada taittumaan ja työllisyyttä pitää saada edelleen kestävämmälle pohjalle, eli tiukka talouspoliittinen linja tulee jatkumaan, Orpo sanoo.

Hallituspuolueiden suunnalta on jo kuulunut jo useampia ehdotuksia uusiksi menonlisäyksiksi. Rahaministeriössä suunnitelmat saavat nihkeän vastaanoton.

– Tässä on vähän suhdannepölyä ilmassa, niin haluan kertoa selkeän viestin siitä, että mitään jakovaraa ei ole. Jos menoja lisätään jonnekin, niin se otetaan muualta budjetista.

Budjettineuvotteluiden tärkeimmäksi aiheeksi nousevat todennäköisesti veropäätökset. Palkansaajat ovat vaatineet hallitusta kompensoimaan kilpailukykysopimuksesta johtuvia maksukorotuksia veronkevennyksillä.

Veronmaksajien keskusliiton arvion mukaan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen nousun kompensoiminen vaatisi noin 400 miljoonan euron veronkevennykset.

Orpon mukaan työn verotuksen keventäminen on hyvä tavoite, mutta hän ei suoraan lupaa sen toteutuvan.

– Veroratkaisuja tehtäessä hallitusohjelman kirjaus siitä, että velkaantuminen taitetaan, on myös tärkeä. Katsomme julkisen talouden kokonaisuutta kun teemme veropäätöksiä.

Ensi vuoden budjetin valmistelu alkaa valtiovarainministeriössä huomenna. Valtiovarainministeriön ehdotus talousarvioksi julkistetaan torstaina.

Hallituspuolueiden välillä neuvottelut talousarviosta käydään budjettiriihessä elokuun lopulla.

*Juttua päivitetään.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and