Välimeren vapaaehtoiset meripelastajat: Ensin olimme sankareita, nyt syntipukkeja

CATANIA Meripelastusta harjoittavista kansalaisjärjestöistä on tehty syntipukkeja Välimeren ylittäjien määrän kasvuun, sanovat järjestöt. Lääkärit ilman rajoja (MSF) ja SOS Mediterranée operoivat yhdessä isoa Aquarius-alusta, joka oli vielä perjantaina Catanian satamassa Sisiliassa odottamassa tuulten tyyntymistä Libyan edustalla.

– Aluksi meidät nähtiin sankareina, kun pelastimme ihmisiä hukkumasta mereen. Teemme edelleen samaa työtä, mutta ilmapiiri on muuttunut paljon, sanoo MSF:n koordinaattori Marcella Kraay Aquariuksen kannella.

Viime kuukausina kritiikki järjestöjen toimintaa kohtaan on voimistunut etenkin Italiassa. Sisilialainen syyttäjä selvittää väitteitä, joiden mukaan järjestöt tekisivät yhteistyötä salakuljettajien kanssa.

– Nämä ovat vain huhuja. Tunnemme ne tarinat, niissä ei ole perää, sanoo Hauke Mack, joka vastaa pelastustoiminnasta Aquariuksella.

Marcella Kraay työskentelee Aquarius-aluksella Lääkärit ilman rajoja -järjestön palveluksessa.
Marcella Kraay työskentelee Aquarius-aluksella Lääkärit ilman rajoja -järjestön palveluksessa.Bram Veerbeke / Yle

Italian hallitus väläytti viime viikolla myös mahdollisuutta sulkea Italian satamat järjestöjen aluksilta, ja ohjata maahantulijat naapurimaiden satamiin. Nyttemmin Italia on sopinut EU:n komission kanssa, että Italia laatii meripelastajille toimintaohjeet, joita Libyan edustalla pitäisi noudattaa.

Aquariuksella toimintaohjeet nähdään lähinnä yrityksenä rajoittaa järjestöjen alusten toimintaa.

– Se on oikeastaan haitallista, koska ohjeiden kirjoittaminen antaa ymmärtää, että järjestöjen toiminnassa on jotain vikaa ja vie huomiota pois itse ongelman ratkaisemiselta, Kraay sanoo.

– Kaikki nämä ehdotukset ovat Italian hallituksen hätähuuto EU:lle, jotta muutkin maat ottaisivat vastuuta tässä asiassa, arvelee Mack.

Hauke Mack on ammatiltaan merikapteeni. Hän koordinoi pelastustoimintaa Aquariuksella.
Hauke Mack on ammatiltaan merikapteeni. Hän koordinoi pelastustoimintaa Aquariuksella.Bram Verbeke / Yle

Kraay korostaa, että Aquarius noudattaa kansainvälisen merenkulun sääntöjä, ja niin tekevät muutkin kansalaisjärjestöjen alukset. Aquariuksen operoinnista vastaa ammattilaismiehistö, vaikka SOS:n meripelastajat ja MSF:n lääkintähenkilöstö ovatkin vapaaehtoisia.

Aquarius on entinen tutkimusalus, jonka järjestöt ovat vuokranneet käyttöönsä. Se pystyy kuljettamaan kerrallaan 500–600 ihmistä Libyan rannikon tuntumasta satamaan.

Matka Sisiliaan kestää pari päivää. Tämän ajan matkustajat viettävät laivan kannella. Mackin mukaan merimatka Ranskan tai Espanjan satamiin olisi liian pitkä, sillä monet merestä poimituista tulijoista ovat huonossa kunnossa.

EU:ssa ratkaisua on haettu myös Libyan rannikkovartioston tukemisesta. Libyalaisille ollaan antamassa välineistöä ja koulutusta. Tarkoitukseen ollaan varaamassa 45 miljoonaa euroa.

Ihmisoikeus- ja meripelastusjärjestöt ovat moittineet libyalaisten tukemiseen nojaavaa lähestymistapaa. Rannikkovartiosto palauttaa Eurooppaan pyrkijät Libyan rannikon suljettuihin vastaanottokeskuksiin, joissa olot ovat kehnot. Keskuksissa tapahtuu järjestöjen mukaan kidutusta ja raiskauksia.

– Toisinaan joudumme vakuuttamaan pelastettaville, että emme ole Libyan rannikkovartiostosta, Mack sanoo.

Italiaan on tuotu kuluvana vuonna yli 85 000 Välimeren ylittäjää, mikä on noin viidenneksen enemmän kuin tähän aikaan viime vuonna. Yli 2 000 ihmistä on hukkunut pyrkiessään Eurooppaan.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and