Välimeren ruokavalion tutkimus yllätti: Vain varakkaat ja koulutetut hyötyvät

Välimerelliseksi kutsuttu ruokavalio, joka sisältää paljon hedelmiä, vihanneksia, kokojyvätuotteita, kalaa ja oliiviöljyä, on useissa tutkimuksissa todettu hyväksi sydämen, verisuonten ja aivojen terveydelle. Tulos on uusimmassakin tutkimuksessa sama, mutta tuloksiin sisältyi myös iso yllätys.

Italialainen neurologinen tutkimus- ja hoitoinstituutti, I.R.C.C.S. Neuromed, on seurannut 12 vuoden ajan Molisen alueen asukkaita selvittääkseen ympäristö- ja perintötekijöiden vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin ja toimintakykyä rappeuttaviin sairauksiin. Ruokavaliotutkimuksessa oli mukana 18 000 ihmistä.

Tutkimuksessa havaittiin, että välimerellinen ravinto vaatii rinnalleen varakkuutta ja korkeaa koulutusta. Hyödyt todentuvat vain, kun sosioekonominen asema on korkea; vähävaraisten terveyttä vastaava ruokavalio ei kohenna, Neuromedin tulokset osoittavat.

Useiden syiden summa

Tutkijat ryhtyivät selvittämään, mistä oudolta vaikuttava tulos voi johtua. He löysivät ruoasta useita laatueroja, joiden he päättelevät vaikuttavat yhtä suuresti kuin hyviksi katsottujen elintarvikkeiden osuuden ruokavaliosta.

Varakkaiden ja koulutettujen kuluttamien hedelmien ja vihannesten kirjo osoittautui laajemmaksi kuin muilla. Varakkaat myös syövän jossakin määrin enemmän kokojyväviljaa ja valmistavat ruokansa hieman eri tavalla. Myös saatujen antioksidanttien ja polyfenolien määrä on heillä suurempi, tutkimus listaa.

Emme voi vain hokea, että välimerellinen ruokavalio on hyväksi terveydelle. Giovanni de Gaetano

– Tulostemme perusteella on syytä keskustella vakavasti sosioekonomisen aseman vaikutuksesta ihmisten terveyteen ja heidän pyrkimyksiinsä syödä terveellisesti, sanoo Giovanni de Gaetano Neuromedistä.

Viime vuosina on tapahtunut nopeaa siirtymistä välimerelliseen ruokavalioon, mutta heikoimmassa asemassa oleville kansalaisille sekin voi tarkoittaa ravintoarvoiltaan muita heikompaa ruokaa, de Gaetano sanoo.

– Emme voi vain hokea, että välimerellinen ruokavalio on hyväksi terveydelle, ellemme voi taata kaikille sen yhtäläistä saatavuutta.

Tutkimus on luettavissa vapaasti International Journal of Epidemiology -lehdestä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and