Vainukoirat lähtevät jäljittämään kauan sitten kadonnutta lentäjälegenda Amelia Earhartia

Yhdysvaltalaisen lentäjän Amelia Earhartin ja hänen lentoperämiehensä Fred Noonanin yritys lentää maapallon ympäri päättyi onnettomasti kahdeksan vuosikymmentä sitten. Earhart oli aiemmin ylittänyt Atlantin yli ensimmäisenä naisena.

Katoamisesta tuli mysteeri, jonka selvittämisestä ei ole koskaan luovuttu. Nyt sitä yritetään ihmisluiden etsimiseen koulutettujen koirien avulla, kertoo The National Geographic -lehti.

Historiallisten lentokoneenhylkyjen jäljittämiselle omistautuneen TIGHAR-ryhmän tutkijat ja heidän koiransa matkustavat viikonloppuna Tyynenmeren autiolle pikkusaarelle Nikumarorolle. TIGHAR uskoo Earhartin laskeutuneen sinne harhauduttuaan reitiltään kesällä 1937.

Nikumarorolta löytyi vuonna 1940 luita, joita on epäilty lentäjäkaksikon jäänteiksi. Luut ovat sittemmin kadonneet, mutta TIGHAR uskoo tietävänsä löytöpaikan ja toivoo luita paljastuvan lisää.

Koirien nenä on maatutkaakin tarkempi

Jos luita on, neljän erikoiskoulutetun bordercollien luulisi löytävän ne. Koirien onnistumisprosentti vastaavissa tehtävissä on ollut jopa parempi kuin maatutkalla. Ne ovat haistaneet maan syvyydestä peräti 1 500 vuoden takaisia ihmisjäänteitä.

Tällä työmatkalla koirat joutuvat tavallista suurempaan koetukseen, sillä saari on kuuma ja sen kasvillisuus tiheää.

Koirien tehokkuus laskee, kun maaperän lämpötila kohoaa hellelukemiin, kertoo Lynne Angeloro. Yksi koirista, Berkeley, on hänen työparinsa.

Ravut ovat ystäviämme. arkeologi Fred Hiebert

Nikumarorolla vilistää maailman suurimpia maalla eläviä niveljalkaisia, kookosrapuja. Aikuisten yksilöiden ruumiilla on mittaa noin 40 senttiä.

Ravuista voisi luulla olevan haittaa, mutta asia on päinvastoin, sillä niillä on tapana raahata saaliitaan koloihinsa.

– Ravut ovat ystäviämme. Jos niiden varastossa on ihmisluita, ympäristö voi olla sellainen, että luissa on säilynyt mätänemisen hajua, sanoo etsintöjä tukevan National Geography -seuran arkeologi Fred Hiebert.

Vasta DNA-tutkimus olisi sinetti Earhartin löytymiselle

Vaikka Berkeley, Piper, Marcy ja Kayle pääsisivätkin jäljille, ne eivät välttämättä kykene osoittamaan luiden tarkkaa paikkaa, vaan arkeologit voivat joutua kaivamaan laajalti.

Hajut eivät nouse maan alta suoraan, vaan reittiä, jossa on vähiten vastusta, selittää Angeloro.

Jos luita todella löytyy, ne lähetetään Yhdysvaltoihin tutkimuksiin siinä toivossa, ettei Nokumaroron kuumankostea ilmasto ole tuhonnut niiden DNA:ta täysin. Earhartilla on sukulaisia, jotka voivat antaa vertailunäytteen. Noonanilla heitä ei ole.

TIGHAR:n raportit matkan etenemisestä löytyvät täältä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and