Uusnatsien pääsy Ruotsin politiikan megatapahtumaan kuohuttaa – Pääministeri: Haluavat tuhota demokratian

Uusnatsien pääsy mukaan Ruotsin suurimpaan poliittisen tapahtumaan kuohuttaa Ruotsissa. Useat järjestöt, puolueet ja poliitikot vastustavat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen päästämistä Gotlannissa järjestettävälle Almedalin poliittiselle viikolle.

Viimeisimpänä kantaa on ottanut Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, jonka mielestä demokratian vastaisille voimille ei ole syytä antaa poliittista tilaa.

– Hehän haluavat tuhota demokratian. Meidän kaikkien pitäisi miettiä, haluammeko antaa heille tilaa demokraattisissa tapahtumissa, jotka itse järjestämme, Löfven sanoo uutistoimisto TT:lle antamassaan haastattelussa perjantaina.

Ulkoministeri Margot Wallström oli samoilla linjoilla vain pari päivää sitten. Hän ilmoitti ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa, ettei voinut ymmärtää, miksi uusnatsit päästetään Almedalin viikolle.

– On itsestään selvää, ettei heille pidä antaa tilaa siellä, Wallström sanoi Svenska Dagbladetissa.

Osallistumisen perusteena ilmaisunvapaus

Tieto uusnatsien pääsystä politiikan kesäsalonkiin tuli julki huhtikuussa. Gotlands Allehanda kertoi tuolloin, että Pohjoismainen vastarintaliike halusi vuokrata tilaa Almedalenin puistosta kolmeksi päiväksi.

Almedalin poliittisen viikon järjestäjät käsittelivät uusnatsien hakemusta, kuten minkä tahansa puolueen hakemusta. Vastarintaliike on rekisteröitynyt poliittiseksi puolueeksi Ruotsissa vuonna 2015.

– Ruotsissa on ilmaisunvapaus, eikä meillä ole valtuuksia kieltää ketään olemasta täällä, sanoi projektinvetäjä Mia Stuhre Almedalin poliittiselta viikolta tuolloin Gotlands Allehandalle.

Hän huomautti Ruotsin televisiolle, että Vastarintaliike ei osallistuisi Almedalin viikon ohjelmaan. Siitä vastaavat valtiopäiväpuolueet. Se oli vain anonut lupaa vuokrata tilaa teltalleen, ja luvan myöntämisestä päättivät Visbyn kunta ja poliisi.

Vastarintaliike itse perusteli haluaan osallistua politiikkaviikolle halulla olla mukana poliittisessa keskustelussa.

– Olemme aika hiljattain muodostaneet parlamentaarisen puolueen ja aiomme asettua ehdolla vaaleissa. Tästä tulee ensimmäinen kertamme Almedalenissa, sanoi Vastarintaliikkeen Pär Öberg.

Säpo seuraa Vastarintaliikettä

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo seuraa Vastarintaliikkeen toimintaa ja pitää sitä mahdollisena uhkana ruotsalaiselle demokratialle, kertoi sanomalehti Dagens Nyheter keskiviikkona.

Vastarintaliike on puhunut aseellisen taistelun puolesta perustamisestaan, eli vuodesta 1997, lähtien. Säpon mukaan Vastarintaliikkeen jäsenet ovat kiinnostuneita ampuma-aseista ja kantavat yleisesti puukkoja.

– Sen lisäksi useita kannattajia on epäilty ja tuomittu törkeistä ja ideologisesti motivoituneista väkivaltarikoksista, luonnehtii analyytikko Ahn-Za Hagström Säposta.

Kolmea Vastarintaliikkeen jäsentä vastaan on hiljattain nostettu syytteet pommi-iskuista Länsi-Ruotsissa. Iskujen kohteena oli muun muassa pakolaisten vastaanottokeskus. Dagens Nyheterin mukaan kaksi epäillyistä oli saanut sotilaskoulutusta Venäjällä ennen tekoja.

Vastarintaliike kiistää, että sen jäsenet olisivat pommi-iskujen takana.

Kunta toivoo, että lupa peruttaisiin

Vastalauseet uusnatsien osallistumista vastaan ja monien järjestöjen vetäytyminen koko politiikkaviikolta ovat vaikuttaneet Visbyn kuntaan. Kunnallispoliitikot ovat vedonneet poliisiin, jotta se peruisi Vastarintaliikkeen luvan vuokrata tilaa Almedalenin puistosta.

Poliisi ei kuitenkaan ole halunnut arvioida asiaa uudestaan. Poliisi vakuuttaa, että sillä on voimavaroja suojata politiikkaviikkoa ja ennaltaehkäistä mahdolliset levottomuudet.

Kansalaisoikeuksia puolustava Civil Rights Defenders -järjestö on valittanut poliisin päätöksestä oikeuteen. Oikeus ei ole vielä tehnyt päätöstään asiassa.

Almedalenia boikotoidaan

Yksittäiset poliitikot, pikkupuolueet ja useat järjestöt aikovat boikotoida Almedalin poliittista viikkoa uusnatsien osallistumisen vuoksi.

Valtiopäiväpuolueista Vasemmistopuolue harkitsi politiikkaviikolta vetäytymistä, mutta päätti lähteä mukaan. Yksittäiset valtiopäiväedustajat ja jäsenet ovat kuitenkin ilmoittaneet jäävänsä kotiin.

Pikkupuolue Feministiskt initiativ on ilmoittanut vetäytyvänsä ohjelmasta. Myös esimerkiksi naisten rikosuhripäivystys Roks sekä naisverkosto Streetgäris jäävät pois.

Löfven: Ei oikea tapa

Pääministeri Stefan Löfvenin mielestä boikotointi ei ole oikea tapa reagoida uusnatsien läsnäoloon Almedalenissa.

– Minun mielestäni meidän ei pidä antaa heille mahdollisuutta käyttää meidän tilaamme. Silloin he voittavat meidät tilakamppailussa. Meidän on oltava paikan päällä. Se on meidän demokraattinen paikkamme, Löfven sanoo.

Almedalin politiikkaviikon juuret juontavat 1960-luvulle, jolloin pääministeri Olof Palme alkoi pitää puheita Visbyn Almedalenin puistossa.

Ruotsin kaikki valtiopäiväpuolueet ovat kokoontuneet Almedaleniin 1990-luvun alusta lähtien. Kullakin puolueella on oma päivänsä viikon ohjelmistossa, ja päivän päättää puolueenpuheenjohtajan puhe Almedalenin puistossa Visbyssä.

Juttu perustuu seuraaviin artikkeliehin: Svenska Dagbladet: Löfven kritiserar nazistnärvaro i Almedalen ja Wallström: Förstår inte att nazister bjuds till Almedalen, Gotland Allehanda: Nazistiskt parti för första gången till Almedalen, Dagens Nyheter: DN granskar: Polisen kan inte stoppa nazisterna i Almedalen, Sveriges Television: Nazister kommer till Almedalsveckan ja Kvinnonätverk bojkottar Almedalen på grund av rasism sekä Sveriges Radio: Ekot erfar: V åker till Almedalsveckan.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and