Uudet ministerit ensi kertaa tulessa eduskunnan kyselytunnilla

Keskustelu valmisteilla olevasta hallintareksiteristä jatkui vilkkaana eduskunnan kyselytunnilla tänään torstaina. Oppositio pommitti hallitusta aiheesta lähes puolet kyselytunnista.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) vakuutteluista huolimatta opposition edustajat eivät suostuneet uskomaan, että hallituksen kaavailemat toimet riittävät estämään verojen kiertämistä piilottamalla omaisuutta ulkomaisiin hallintarekistereihin.

Pääministeri Sipilä vannoi, että ulkomaisille tuntemattomille osingoille tulossa oleva 50 prosentin ennakkovero pitää keinottelun kurissa.

– Minä en ainakaan tiedä yhtään henkilöä enkä yhtään syytä siihen, miksi joku peittelisi omistuksensa ulkomaalaisten hallintarekistereiden taakse, koska se tehdään nyt niin kalliiksi, sanoi Sipilä.

Hallituspuolueet puolustautuivat myös sillä, että ulkomaisilla hallintarekistereillä on jo nyt velvollisuus ilmoittaa tietoja Suomen veroviranomaisille.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiinnitti huomiota siihen, että verottajan ulkomailta saamat tiedot eivät ole julkisia, ja että krisitillisdemokraatit ovat jo aikaisemmin esittäneet niiden tekemistä julkisiksi.

– Hallitukselle voi antaa moitteet, että näitä lakeja ei ole lähdetty valmistelemaan sen vuoden aikana minkä nämä asiat olivat talousvaliokunnassa levällänsä, mutta voitaisiinko nyt edetä tähän yleisöjulkisuuden varmistamiseen kristillisdemokraattien esittämällä tavalla, sanoi Essayah.

Uusilta ministereiltä kyseltiin nuorisojärjestöjen tuista ja avioerolapsista

Kyselytunnin loppupuoliskolla kansanedustajat pääsivät tenttaamaan ensimmäistä kertaa ministerilehterillä istuvia kulttuuriministeri Sampo Terhoa ja oikeusministeri Antti Häkkästä.

Terholta tivattiin hänen linjaansa poliittisten nuorisojärjestöjen tukeen. Erityisesti perussuomalaiset nuoret ovat aikaisemmin valittaneet saamiensa tukien vähäisyyttä verrattuna muiden puolueiden nuorisojärjestöjen tukeen. Terho sanoi käyvänsä tukien kriteerit tarkkaan läpi, mutta noudattavansa päätöksissä tasapuolisuutta.

– Riippumatta siitä, että mikä puolue milloinkin on hallituksessa tai minkä ministeri milloinkin miehittää tätä paikkaa, meidän täytyy katsoa, että kaikki voivat oikeudenmukaisesti luottaa siihen, että tuet tulevat olemaan tasaisia ympäri ja yli vaalikausien, Terho lupasi.

Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen sai vastata muun muassa kysymyksiin avioerolapsia koskevista huoltajuusriidoista. Häkkänen totesi, että oikeusministeriössä on hallitusohjelman mukaisesti selvitetty huolto- ja tapaamisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Työryhmän mietintö tapaamisoikeuksiin liittyviin ongelmiin puuttumisesta on Häkkäsen mukaan valmistumassa elokuun loppuun mennessä. Häkkänen aikoo ryhtyä valmisteluihin jo ennen sitä.

– Minulla on aikomus nyt kevään aikana käydä eduskuntapuolueiden edustajien kanssa tästä keskustelua jo vähän valmiiksi pohjalle ja sen jälkeen, kun elokuun lopussa työryhmä luovuttaa mietintönsä niin katsotaan yhdessä vähän laajemmalla rintamalla miten asiassa edetään, sanoi Häkkänen.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and