Uuden jättiliiton Aalto tyrmää toiveet nollaratkaisusta

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut uuden suuren Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto torjuu toiveet nollaratkaisusta. Hänen mukaansa neuvojen ja ohjeiden antajia aina ilmestyy eri puolilta yhteiskuntaa, kun työehtosopimusneuvottelut lähestyvät.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo vaatii palkkamalttia syksyn työmarkkinaneuvotteluihin. Orpo sanoo sanomalehti Keskisuomalaisessa, että palkankorotukset saisivat olla lähempänä nollalinjaa kuin jotain muuta. Kokoomusjohtajan mukaan isompien palkankorotusten aika on vasta sitten, kun talouden kasvu on vakaata.

– Liittokierrokselle kun ollaan menossa, niin yritämme saada aikaiseksi sellaiset työehtosopimukset, joissa jäsenten ostovoima kehittyy, Aalto sanoo.

Teollisuusliiton muodostavat Metalliliiton, TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton sekä Puuliiton ammattiosastot. Uudessa liitossa on noin 226 000 jäsentä eli se on SAK:n toiseksi suurin jäsenliitto PAMin jälkeen. Puheenjohtajaksi valittiin torstaina Riku Aalto, joka luotsannut Metalliliittoa vuodesta 2008.

Neuvottelut kesän jälkeen

– Meillä tavoitteena on, että työehtosopimukset saadaan neuvoteltua omassa ajassaan ja saadaan vakaata toimintaympäristöä sekä meidän jäsenille että myös yrityksille, Aalto sanoo.

Hänen mukaansa jokainen liitto lähtökohtaisesti asettaa omat tavoitteensa ja pyrkii saamaan omat neuvottelutuoksensa aikaiseksi.

– On hyvä huomata, mistä hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus kaiken kaikkiaan syntyy. Ilman vientiteollisuutta on aika vaikea nähdä, että kotimarkkinateollisuus tuottaisi riittävästi veroeuroja.

Aallon mukaan tulevia palkankorotustavoitteita perustellaan sillä, että yrityksillä menee entistä paremmin ja työllisyys kasvaa.

– Lisäksi otamme palkankorotustavoitteissa huomioon tuottavuuden muutokset. Siinä on monta elementtiä, joilla lähdetään arvioimaan palkankorotusvaraa. Nyt kun liittokohtaisuus korostuu, katsomme pääsääntöisesti edustamiamme aloja ja niiden taloudellista tilanne. Sieltä haemme palkankorotustavoitetta.

Neuvottelut alkavat kesälomien jälkeen.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and