USA:n pakotteet hallitsivat venäläismedian uutisointia Putinin Suomen-vierailusta – Niinistö esitettiin pakotteiden vastustajana

MOSKOVA Venäläismedia kertoi presidentti Vladimir Putinin Suomen-vierailusta näyttävästi. Putinin työvierailu oli ykkösuutinen kaikkien Venäjän kolmen päätelevisiokanavan illan uutislähetyksissä.

Suurimman mediahuomion veivät Venäjän ja Yhdysvaltain kiristyneet suhteet. Ne olivat myös näkyvimmin esillä vierailun aikana pidetyssä presidenttien tiedotustilaisuudessa.

Putin kommentoi tiedotustilaisuudessa ensimmäistä kertaa yhdysvaltalaista lakipakettia, joka toteutuessaan laajentaa USA:n pakotteita Venäjää kohtaan.

Venäläismedia tarttui etenkin Putinin kommenttiin, jonka mukaan Venäjän on mahdotonta kestää loputtomiin Yhdysvaltain röyhkeyttä.

”Helsinki esiintyy rajoituksia vastaan”

Suhteita Suomeen luonnehdittiin venäläisviestimissä hyviksi samalla, kun presidentti Sauli Niinistö esitettiin Venäjän ymmärtäjänä.

Rossija-1 -kanavan pääuutislähetyksessä kerrottiin, että ”Helsinki osoittautui yhdeksi harvoista Euroopan pääkaupungeista, jotka ovat esiintyneet Venäjään kohdistuneita rajoituksia vastaan”.

Saman uutisjutun mukaan maltistaan tunnetulla Niinistöllä oli myös selvästi vaikeuksia vastata kysymykseen yhdysvaltaisesta lakipaketista, sillä se iskee myös Suomeen.

Rossija-1 esitti monien muiden venäläisviestimien tapaan Niinistöltä kommentin liittyen Yhdysvaltojen kaavailemiin pakotteisiin. Sen mukaan ne vahingoittaisivat Venäjän lisäksi myös muita maita.

”Suomi arvostaa puolueettomuuttaan”

Myös kahden muun Venäjän tärkeimmän tv-kanavan uutislähetyksissä noudatettiin samantapaista kaavaa.

NTV:n pääuutislähetyksen mukaan ”näyttää siltä, että Yhdysvallat yhä voimakkaammin haluaa taivutella Euroopan unionia pakotteiden vahvistamiseen Venäjää vastaan, mutta itse EU-maat Suomi mukaan lukien eivät ole kiinnostuneita tästä”.

Pervyi kanalin eli Ykköskanavan iltauutisissa puolestaan muistutettiin, ettei Suomi kuulu sotilasliitto Natoon. Uutisjutun mukana ”Suomi arvostaa puolueettomuuttaan ja katsoo parhaakseen toimia välittäjänä Pohjois-Atlantin liiton ja muiden maiden välillä”.

Presidentit puhuivat toistensa kielillä

Venäläismedia kertoi myös laajasti Putinin kiitoksista. Putin kiitti lehdistötilaisuudessa isäntien vieraanvaraisuutta ja häntä tien varrella tervehtineiden suomalaisten ystävällisyyttä.

Venäjän hallituksen sanomalehtenä tunnettu Rossijskaja gazeta kiinnitti verkkosivuillaan joidenkin muiden venäläisviestimien tapaan huomiota siihen, että Putin lausui tiedotustilaisuuden lopuksi kiitoksen suomeksi. Samalla huomioitiin myös Niinistön osaavan kiittää venäjäksi.

Rossija-1 -kanava puolestaan pyhitti pitkän uutisjuttunsa lopun Savonlinnan nähtävyyksien ihasteluun. Toimittaja tutustutti venäläiskatsojat niin maailman suurimpaan puukirkkoon Kerimäellä, vuosisatoja vanhan Olavinlinnan legendoihin kuin Savonlinnan oopperajuhliinkin.

Lue myös Ylen Moskovan kirjeenvaihtajan Kerstin Kronvallin analyysi: Kovanaamat kohtasivat ja olivat monesta asiasta yhtä mieltä

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and