USA:n demokraatit – Trumpin vastustamisella ei tule vaalivoittoa

WASHINGTON Yhdysvaltain demokraattinen puolue yrittää koota rivejään viime vuoden vaalitappion jäljiltä. Sisäinen kritiikki, häpeä ja jopa iva on ollut vaalitappion jälkeen armotonta. Runsaan vuoden kuluttua ovat jo kongressin välivaalit ja menetettyjä asemia yritetään voittaa takaisin.

Presidentti Trump on vaikea haaste oppositiopuolueelle. Pelkkä Trumpin vastustaminen ei riitä demokraattien vaaliteemaksi.

Daniella Gibbs Leger
Daniella Gibbs LegerPirkko Pöntinen / Yle

– Ehdokkaan on osattava puhua itsensä kansan sydämiin, asiakysymyksillä. Kaikissa vaaleissa lopullinen vastuu vaalimenestyksestä on ehdokkaalla itsellään. Hillary Clinton ei pystynyt luomaan suhdetta äänestäjiin, myöntää Daniella Gibbs Leger.

Suoraa ja paljon pohdittua puhetta demokraattien murskaavan vaalitappion syistä. Daniella Gibbs Leger työskentelee viestintä- ja strategiatehtävissä demokraatteja lähellä olevassa ajatushautomossa, Center for American Progressissa, Washingtonissa.

Hänellä on pitkä puoluetyökokemus. Hän työskenteli presidentti Barack Obaman hallinnossa viestinnässä ja sitä ennen demokraattipuolueen johtoelimessä, DNC:ssä, kansalliskomiteassa.

Mies puhuu
Demokraattista puoluetta eli sen kansallista komiteaa DNC:tä johtaa nyt Tom Perez. Hän on presidentti Obaman hallinnon entinen työvoimaministeriErik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain demokraattinen puolue menetti viime marraskuun vaaleissa noin 900 osavaltioparlamenttien kansanedustajan paikkaa ja lisäksi joukon kuvernöörejä ja senaattoreita. 50 osavaltiosta republikaanit johtavat nyt 32:ta.

Varmana pidetty presidenttiys meni vaalitavan ja -matematiikan, mutta myös kilpailevan ehdokkaan erinomaisten viestintätaitojen ansiosta, republikaanien Donald Trumpille.

Hillary Clinton sai kansan äänistä 3 miljoonaa enemmän kuin Trump, mutta kolmessa ratkaisevassa osavaltiossa Trump voitti yhteensä noin 70 000 äänellä ja korjasi valitsijamiesten enemmistön.

Poliittinen järjestelmä ja tutkivat viranomaiset käyvät nyt vääntöä siitä, ratkaisiko Venäjän masinoima uutisvirta vaa'ankieliosavaltioiden äänet Trumpin hyväksi. Vaikka näin todistettaisiinkin, tieto ei muuta enää tulosta.

Tappio kirvelee yhä demokraatteja, mutta ei ehkä enää kaikkia ja niin paljon kuin marraskuun shokin jälkeen.

Trumpin vaikutus puolueisiin arvaamaton

Myös republikaanit ovat hajaannuksen partaalla. Vaalivoitto olisi antanut puolueelle mahdollisuudet kaikkien aikojen muutokseen amerikkalaisessa yhteiskunnassa, mutta tilaisuus on murentumassa Donald Trumpin ja hänen perheensä ympärillä tihenevään sotkuun.

Presidentti Trump on kova pala molemmille puolueille. Arvaamattomalla toiminnallaan hän on onnistunut estämään pitkäjänteisen poliittisen suunnittelun, johon puolueet ovat menneinä vuosikymmeninä tottuneet, mutta myös juuttuneet.

Presidentti Donald Trump saapuu Valkoiseen taloon heinäkuun 8. päivä.
Presidentti Donald Trump saapuu Valkoiseen taloon heinäkuun 8. päivä.Olivier Douliery

– Nykyisin tärkeintä on kyetä reagoimaan nopeasti. Vauhti Valkoisessa talossa on valtava, sanoo Daniella Gibbs Leger.

Hän korostaa, että reagoinnin on oltava asiapitoista. Huutelu ja pelkät syytökset eivät johda mihinkään, kansa on kuullut niitä jo tarpeeksi.

Puoluejohdon hoksottimien pitää olla vähintään ajan hermolla ja mieluiten hieman etuajassa, sillä koskaan ei voi tietää, mitä Valkoisesta talosta purskahtaa ulos.

– Demokraattien tarjoamien parempien vaihtoehtojen ja perustelujen on oltava valmiina heti, kun presidentti Trumpin hallinto nostaa jonkin asian julkisuuteen.

– Se on uuvuttavaa, se vaatii valtavasti työtä ja hyviä tekijöitä, Daniella Gibbs Leger myöntää.

Juuri nyt kongressissa kovin taistelu käydään presidentti Obaman luomasta terveydenhuolto-ohjelmasta.

– Vuoden kuluttua syksyllä kongressivaalien aikaan jokin toinen asia voi nousta yhtäkkiä julkisuuteen ja siihen meidän on valmistauduttava.

Välivaaleissa vaihtuu koko edustajainhuone ja kolmasosa senaatista.

Nyt republikaaneilla on värisuora. Edustajainhuoneen 435 paikasta sillä on 240 ja senaatin sadasta edustajasta 52.

Äänestäjällä on oltava motiivi

Demokraatit ovat oppineet, että äänestäjät haluavat kuulla positiivisen viestin. Jokainen kaipaa elämänuskoa ja selkeän motiivin, miksi kannattaa äänestää. Sitä ei viime syksynä osattu tuoda esiin, vaikka visioita oli.

Demokraatit eivät saaneet äänestäjiä uskomaan, että puolue olisi valmis tekemään työtä kannattajiensa hyväksi.

Eräs demokraattivaikuttaja Illinoisin osavaltiosta tiivistää puolueensa kaikkia syleilevän linjan ja epäselvän puhetavan:

– Demokraateilla on taipumus puhua kokonaisilla kappaleilla, kun pitäisi osata luoda tiivis otsikko, viesti.

Ehdokas Trumpin viesti oli luvata menetetyt työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin. Vaikka hän ei tässä onnistuisikaan, hän antoi kuitenkin konkreettisen lupauksen ja puskee nyt ajatuksiaan läpi. Totta kai se miellyttää kannattajia.

Tyypillistä demokraattia ei ole

Demokraattisessa puolueessa tyypillistä äänestäjää on hankala määritellä.

Demokraateissa on perinteistä työväestöä, joka siirtyi suurin joukoin Trumpin tueksi, mutta yhä enemmän kaupunkien koulutettua ja avarakatseista väkeä, mustia, latinoja, nuoria, naisia eri ryhmistä ja seksuaalivähemmistöjä.

Daniella Gibbs Leger ei kannata äänestäjien lokerointia eri ryhmiin ja viestin pikkutarkkaa suuntaamista sukupuolen tai muun taustan mukaan.

– Useimmiten sama viesti on tärkeä kaikille. Kun puolustamme julkista terveydenhuoltoa, se vaikuttaa aivan samalla tavalla sukupuolesta riippumatta jokaiseen, samassa tuloluokassa olevaan ihmiseen ja perheeseen. Sillä ei ole merkitystä, onko kyse valkoisista, afrikanamerikkalaisista tai latinoista, hän sanoo.

Demokraatit ovat tänä vuonna hävinneet neljässä osavaltiossa täytevaalit. Tästäkään Daniella Gibbs Leger ei myönnä olevansa huolissaan.

– Nämä ovat perinteisiä republikaanisia osavaltioita. He säilyttivät paikkansa ennätyssuurilla vaalibudjeteilla.

Tosin kalliiksi kävi vaalitaisto demokraateillekin, mutta siitä Daniella Gibbs Leger ei puhu.

Trump-efekti

Perinteisesti kongressin välivaalit eivät äänestäjiä paljon kiinnosta, mutta ensi vuonna voi olla toisin.

Vallassa olevalla puolueella on aina ollut vaikeuksia säilyttää niissä asemansa, vaikka saman puolueen presidentti olisi suosittukin. Yleensä voimasuhteet ovat muuttuneet.

Ensi vuonna täysi kysymysmerkki on, kuinka paljon republikaanien kannattajat yhdistävät presidentti Trumpin kompuroinnin koko puolueeseen.

Demokraatit suunnittelevat keskittävänsä vaalityön niihin osavaltioihin, joissa republikaanit viime vuonna ottivat yllätysvoiton. Näillä alueilla äänestäjien siirtymä takaisin demokraattien riveihin on mahdollista.

Ikiliikkuja Sanders

Bernie Sanders puhuu demokraattien puoluekokouksessa.
Bernie Sandersilla on yhä vahva kannattajakunta. Shawn Thew / EPA

Bernie Sandersilla on yhä vahva kannattajakunta. Sanders kiertää sitkeästi ympäri maata ja kerää edelleen suuret yleisöt puolustaessaan Obaman terveydenhuolto-ohjelmaa tai vastustaessaan upporikkaiden verohelpotuksia.

Etelä-Virginiassa, Morgantownin pikkukaupungissa Sandersin puhetilaisuudessa sateli neuvoja, mihin kaikkeen demokraattien pitäisi keskittyä ensi vuoden vaaleissa.

Ainut yhteinen kanta tilaisuudessa oli, että presidentti Trumpin haukkuminen ei yksin kannata.

Brat Martin
Brat MartinYle

Brat Martinille tärkein vaaliteema olisi ilmastonmuutospolitiikka. Sitten tulevat verotuksen uudistaminen , koulutuskysymykset ja vaalijärjestelmän luotettavuus.

Martin siteeraa Michelle Obamaa: Kun muut painuvat alas, me pidämme tason korkealla. Ei siis pidä ärsyyntyä muiden loukkauksista, vaan ajatus on pidettävä kirkkaana.

Jacklin Summers
Jacklin SummersPirkko Pöntinen / Yle

Jacklin Summers sanoo yhä tuntevansa poltteen "Feel the Bernie". Sanders sytytti hänen kiinnostuksensa politiikkaan eikä liekki ole sammunut.

Summersia kismittää, kun hänen mielestään puoluejohto on yhä liiaksi keskitien kulkija eikä anna arvoa edistyksellisille, vasemman reunan ehdokkaille.

Summers lähtisi vaaleihin koulutuksella ja terveydenhuollolla. Hän neuvoo puoluetta ajattelemaan vaaleja pienen ihmisen kannalta, aivan niin kuin Berniekin tekee.

Emalie Marlier
Emalie MarlierPirkko Pöntinen / Yle

Emalie Marlier on huolissaan Yhdysvaltain demokratiasta ja vaalijärjestelmästä. Hän haluaa puolueen nostavan esille, kuinka arvokas järjestelmä on ja miksi sen ylläpitämiseksi on tehtävä työtä.

Matthew Arp
Matthew ArpPirkko Pöntinen / Yle

Matthew Arp uskoo voittoon, jos työväestön asiat pääsevät vaalikamppailun kärkeen ja liberaalin eliitin toiveita siirretään sivummalle.

Väitöskirjaa tekevänä hän katsoo itsekin olevansa eliitissä, mutta on valmis antamaan äänen ehdokkaalle, joka pystyy hoitamaan kaikkien tuloluokkien asioita.

Yhteistä toiveille on, että ne liittyvät ihmisten omaan arkeen. Vaikka Venäjä ja vaalihakkerointi ovat tärkeitä ja vaarallisiakin asioita, niin vaaliteemat ja puolueen yhtenäisyys luodaan äänestäjän arjesta, taloudesta ja työllisyydestä.

Obama pysyy taustalla

Osa demokraateista kaipaa presidentti Barack Obamaa apuun ja puolueen keulakuvaksi. Hän on huippusuosittu, vaikka häntä arvostellaan laajasti heikosta ulkopolitiikasta.

Edeltäjiensä tavoin Obama ei kuitenkaan halua olla puolueen pitkä varjo, joka väijyy kaiken takana – tämä ei ole ollut tapana amerikkalaisessa politiikassa.

Obama on kuitenkin valmis puolustamaan asioita, jotka kokee perustavanlaatuiksi yhteiskunnassa. Siksi hän on viime aikoina puolustanut nimissään olevaa terveydenhuoltouudistusta.

Obama yrittää saada kuriin myös vaalipiirisuunnittelua, (gerrymandaring), jonka hyödyntämisessä republikaanit ovat olleet mestareita. Kyse on vaalipiirien rajojen muuttamisesta niin, että piirin väestörakenne ja rajat suosivat yhden puolueen ehdokasta ja hajottaa kilpailevan puolueen asemia.

Barack Obaman varsinainen työ on muistelmien kirjoitus yhdessä vaimonsa Michellen kanssa. Ennätysarvokkaan kustannussopimuksen hinta on lehtitietojen mukaan 65 miljoonaa dollaria.

Hillary Clinton pysyy tiukasti sivussa – hän on liian tulenarka, jotta voisi toimia aktiivisesti julkisuudessa. Clintonien nimeä pitää aivan riittävästi julkisuudessa presidentti Donald Trump.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and