USA karkoitti kaksi kuubalaista diplomaattia

Kuubassa osa Yhdysvaltojen lähetystön työntekijöistä on saattanut joutua niin kutsutun akustisen hyökkäyksen kohteeksi. Osa oireita saaneista on joutunut palaamaan kotimaahansa saamaan hoitoa.

Yhdysvallat on pyytänyt kahta kuubalaista diplomaattia poistumaan suurlähetystöstään Havannasta 23. toukokuuta. Taustalla on suurlähetystön henkilökunnan oudot terveysoireet, joista ensimmäiset tapaukset ilmenivät vuoden 2016 lopulla. Osan työntekijöiden kuulo on saattanut heiketä pysyvästi.

– Havannassa työskennelleistä suurlähetystön henkilökunnasta on raportoitu erilaisia fyysisiä oireita, joille ei ole löytynyt selkeää syytä tai aiheuttajaa, kertoo ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert.

Kuukausien tutkinnan jälkeen on ilmennyt, että amerikkalaisdiplomaatit ovat luultavimmin altistuneet akustiselle hyökkäykselle. Kaikki uhrit ovat asuneet Kuuban hallituksen omistamissa ja ylläpitämissä asunnoissa.

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI selvittää asiaa. Vielä on epäselvää, onko kyseessä tahallinen hyökkäys vai jokin muu tarkoitus. Amerikkalaisten mukaan Kuuballa on velvollisuus kansainvälisten velvoitteiden nojalla ja Wienin yleissopimuksen mukaisesti ryhtyä toimenpiteisiin diplomaattien suojelemiseksi.

Yhdysvaltojen ja Kuuban väliset diplomaattiset suhteet palautettiin vuonna 2015 yli 50 vuotta kestäneen tauon jälkeen, kun presidentti Barack Obama ja Raul Castro saivat maiden välit lähentymään neuvotteluiden avulla. Maiden suhteet ovat kuitenkin hieman viilentyneet presidentti Donald Trumpin tultua virkaansa. Trump muun muassa tiukensi matkustussääntöjä.

Yhdysvaltojen diplomaatit Kuuban pääkaupungissa Havannassa ovat valittaneet vuosien ajan, että Kuuban viranomaiset häiriköivät heitä. Diplomaattien mukaan häirintä kuitenkin loppui, kun Yhdysvallat ja Kuuba palauttivat diplomaattiset suhteensa vuonna 2015.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and