Ulkomaiset tiedotusvälineet muistelevat Koiviston aikaa

Monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat julkaisseet tiedon presidentti Mauno Koiviston poismenosta.

Uutistoimisto Reuters muistuttaa Koiviston olleen Suomen ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Reuters tuo esiin Koiviston roolin, kun Suomi jätti jälkeensä Neuvostoliiton ajan ja jätti jäsenyyshakemuksen Euroopan unioniin.

Reuters on liitänyt kuolinuutiseensa Koiviston sanat hänen viimeisestä haastattelustaan Helsingin Sanomille: "Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Yleensä se kannattaa siinäkin tapauksessa, ettei siihen edes uskoisi. Sillä usein on käynyt niin, että uhkakuvat alkavat toteutua, kun niihin varaudutaan".

TT: parlamentarismia omalla kustannuksella

Ruotsalainen uutistoimisto TT tuo esiin Koiviston halun vahvistaa parlamentarismia, minkä hän toteutti presidentin omaa valtaa supistamalla.

– Mauno Koivisto saattoi olla ankara, jörö ja tiukka. Hän valloitti suomalaisten sydämet. Hänen haluttomuutensa sotkeutua Kekkosen ajan poliittiseen establishmenttiin yhtään enempää kuin oli välttämätöntä nosti myös hänen suosiotaan, TT kirjoittaa.

AP: Suurvaltojen kumppani

Uutistoimisto AP nostaa esiin Koiviston merkityksen Neuvostoliiton viimeisten aikojen viestinviejänä ja asiantuntijana Yhdysvaltain suuntaan. Koivistolla oli hyvät suhteet niin Neuvostoliiton johtajaan Mihail Gorbatshoviin kuin Yhdysvaltain presidenttiin George H.W. Bushiin.

Koivisto oli tiiviisti yhteydessä molempiin ja isännöi maailmanjohtajia vuonna 1990 Helsingissä pidetyssä huippukokouksessa.

Neuvostoliiton romahdettua Koiviston johdolla päätettiin mitätöidä kaksi toisen maailmansodan jälkeen tehtyä tärkeää sopimusta; Neuvostoliiton kanssa solmittu YYA-sopimus sekä Pariisin rauhansopimus.

AP kertoo Koiviston luonteenomaisen kuivan huumorin, kansanomaisten tapojen, filosofisten fundeerausten voittaneen hänelle kansan suosion, mutta aikaansaaneen myös poliittisia vastustajia.

Koiviston kuolemasta kertovat myös mm. Tanskan yleisradioyhtiö DR ja hollantilainen uutissivusto nu.nl.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and