Työnhakijoille ei tulekaan hakemus viikossa -pakkoa – hallitus loiventaa esitystään?

Hallituspuolueet ovat valmiita tinkimään viime kuussa jättämästään esityksestä siitä, miten työttömät pidetään aktiivisina.

Viime kuussa hallitus esitti, että työttömän pitäisi hakea kahtatoista työpaikkaa kolmen kuukauden aikana. Kirjoittamalla keskimäärin hakemuksen viikossa työttömät pysyisivät vireinä ja työllistyisivät mahdollisimman nopeasti. Jos he eivät lähetä hakemuksia tai ole töissä tai koulutuksessa, työttömyyskorvauksen saaminen voi katketa karenssiin. Hakuvelvoite on osa isompaa pakettia, jossa yritetään edistää työllistymistä.

Yle Uutisten tietojen mukaan hallituspuolueet eivät ole sitoutuneet siihen, että hakemuksia pitäisi lähettää nimenomaan kaksitoista.

– Lausuntokierroksen palaute katsotaan huolella, hallitus tehnee muutoksia esitykseen, arvioi keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Kokoomus pitää ruljanssia monille turhana

Kokoomuksen mukaan hallituksen pitää keskustella, pitäisikö hakemuksia laatia juuri esitetyt kaksitoista. Kokonaan hakupakosta ei olla valmiita luopumaan. Kokoomuksessa arvioidaan, että vaikka pakkohakeminen on suurelle osalle työllistymisen kannalta turha, se voi auttaa joitakin työllistymisessä.

Kokoomuksessa korostetaan, että työnetsijöitä pitää tukea nykyistä enemmän. Puolueen mukaan esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa ihmisten työnhakijoiden auttamiseen on satsattu enemmän rahaa ja henkilökuntaa kuin Suomessa.

Perussuomalaisetkin valmiita neuvottelemaan hakemusten määrästä

Työministeri Jari Lindströmin (ps.) esitystä puolustetaan edelleen perussuomalaisissa. Hallitusryhmästä vedotaan tanskalaisten, hollantilaisten ja belgialaisten esimerkkiin työnhaun pakollisuudesta. Puolueessa ei uskota myöskään hakemusten määrän räjähtämiseen, sillä työttömät voisivat lähettää hakemuksia myös muihin kuin julkisessa haussa oleviin paikkoihin.

Ylen tietojen mukaan perussuomalaisissakaan ei pidetä ehdottomana, että työttömien pitäisi hakea juuri kahtatoista paikkaa.

Lakiesityksestä voi jättää lausuntoja 16.6. asti. Eduskuntaan asia on tarkoitus viedä syksyllä.

Hakemuspakko sai kielteisen vastaanoton esimerkiksi Suomen Yrittäjiltä Suomenmaa-lehdessä ja työntekijäjärjestö SAK:lta, joka suunnittelee nostavansa asian esille syksyn työehtoneuvotteluissa. Työnantajakeskusjärjestö EK puolestaan suhtautuu asiaan varovaisen myönteisesti, mutta pelkää sen tuottavan näennäistoimintaa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and