Tutkimus: Dementiatapauksista joka kolmas estettävissä koulutuksella ja elämäntapamuutoksilla

Noin kolmannes kaikista dementiatapauksista voitaisiin estää elämäntapaan liittyvillä muutoksilla ja nuoruudessa pitkään jatkuvalla koulutuksella, uusi tutkimus paljastaa.

Arvovaltaisessa Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa listataan yhdeksän riskitekijää, jotka nostavat todennäköisyyttä sairastua dementiaan myöhemmällä iällä.

Nuoruudessa suurin altistava tekijä on koulun jääminen kesken, keski-iässä kuulon heikentyminen. Nämä tekijät selittävät tilastollisesti 17 prosenttia kaikista dementiatapauksista.

– Vaikka dementia diagnosoidaan myöhemmässä elämässä, muutokset aivoissa alkavat yleensä kehittymään vuosia aikaisemmin, sanoo tutkimusta johtanut professori Gill Livingstone.

Tutkimuksella rajoituksia

Vanhuudessa tupakointi ja masennus nostavat sairastumisriskiä yhteensä yhdeksällä prosentilla. Näiden tekijöiden lisäksi myös ylipaino, vähäinen liikunta ja kakkostyypin diabetes kasvattavat mahdollisuutta sairastua dementiaan.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tutkimuksella on omat rajoituksensa. Siinä ei ole otettu huomioon monia muita terveyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten ruokavaliota, alkoholin käyttöä tai unen määrää. Myös syy- ja seuraussuhteiden arvioiminen on hankalaa esimerkiksi masennuksen ja dementian välillä.

Viimeisimpien arvioiden mukaan Alzheimerin taudista ja dementiasta kärsii maailmanlaajuisesti lähes 50 miljoonaa ihmistä. Tutkijat ennustavat määrän kasvavan 131 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Suomessa dementiaan sairastuu vuosittain noin 13 000 henkilöä. Yli 85-vuotiaista noin kolmanneksella on arvioitu olevan keskivaikea tai vaikea dementia.

Jutussa on käytetty lähteinä BBC:tä ja The Lancetia.

BBC:n juttu: Nine lifestyle changes can reduce dementia risk, study says

The Lancetin tutkimus: Dementia prevention, intervention, and care

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and