Tutkijat varoittavat sääolojen tappavan tulevaisuudessa yhä useammin – lämpöaalto korventaa nyt Italiassa

Eläkeläispariskunta kuoli metsäpalojen keskelle. Nainen kuoli maanvyöryssä, kun hänen autonsa hautautui mudan alle. 70-vuotias mies kuoli sydänkohtaukseen puistossa.

Tällaisia uutisia on kantautunut tällä viikolla Italiasta, missä helteet ovat kohonneet yli 40 celsiusasteeseen. Helleaalto on saanut nimekseen Lucifer.

Metsäpalot ovat riehuneet ympäri maata, ja helleaaltoa seuranneet myrskyt aiheuttaneet omat seuraamuksensa mutavyöryinä. Kostea ilma on pahentanut kuumuutta entisestään, mikä on ollut omiaan lisäämään lämmön aiheuttamia rasitteita.

Uutistoimisto Ansan mukaan 26 kaupunkia on julistanut hellevaroituksen, ja esimerkiksi Roomassa palokunta on saanut yhden päivän aikana sata hälytystä. Italian maatalousministerin mukaan 11 alueella julistetaan pian hätätila kuivuuden takia.

Kuumuudesta yhä tappavampaa

Vasta ilmestynyt ilmastotutkimus varoittaa, että tämän hetkiset kuumuudesta aiheutuvat ongelmat ovat kuitenkin vasta alkua.

The Lancet Planetary Health -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa joukko tutkijoita arvioi, että ihmisiä kuolee Euroopassa vuonna 2100 sääoloista johtuen noin 152 000 vuodessa, kun tällä hetkellä kuolemantapauksia on noin 3 000 vuodessa.

Synkkä arvio tarkoittaisi, että kaksi kolmesta eurooppalaisesta kärsisi tavalla tai toisella sääolojen muutoksesta.

Tutkimus perustuu siihen oletukseen, että ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ei tehdä todellisia lisätoimia. Arviossa tutkittiin vuosien 1981–2010 säähän liittyneitä tapahtumia. Myös arviot väestönkasvusta sekä maahanmuutosta otettiin huomioon.

Tutkijaryhmä rajaa säähän liittyvät kuolinsyyt laajasti aina taudeista kodin menettämiseen.

Suurimmaksi sääuhkaksi tutkimus nimeää juuri kuumuuden. Muita tulevaisuudessa yhä pahenevia ongelmia ovat tulvat, metsäpalot sekä myrskyt.

“Voi olla liioiteltu”

Arviossa ei ole huomioitu ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tehtyjä sopimuksia kuten Pariisin ilmastosopimusta tai sääolojen epävakauden torjumiseksi tehtäviä varotoimia.

Tutkijat Jae Young Lee ja Ho Kim Soulin kansallisesta yliopistosta ovat todenneet, että tutkimuksen ennuste voi olla liioiteltu. Young Leen ja Kimin kommentti julkaistiin tutkimuksen yhteydessä The Lancet Planetary Health -lehdessä.

– Ihmisten tiedetään sopeutuvan ja olevan siten vähemmän haavoittuvaisia äärimmäisille sääolosuhteille lääketieteen edistyksen, ilmastoinnin ja lämpöeristettyjen talojen ansiosta, tutkijat kirjoittavat kommentissaan.

Lue myös:

Suomalaistutkijan pysäyttävä video ilmastonmuutoksesta leviää maailmalla – Australiasta erikoinen pyyntö

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and