Tutkija vastasi yleisön kysymyksiin hallituskriisistä: “Perussuomalaisten hajoaminen on kuin riitaisa avioero”

1. Jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta liikkui huhuja noin kahdenkymmenen jäsenen eroamisesta puolueen eduskuntaryhmästä, jos Jussi Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Tiesikö pääministeri Juha Sipilä asiasta ja olivatko sekä erokirje että neuvottelut Halla-ahon kanssa vain silmänlumetta?

– Tätä on varmuudella mahdoton tietää. Ehkä tulevaisuudessa historiantutkimus tulee kertomaan kuinka paljon Sipilä ja Petteri Orpo tiesivät tästä suunnitelmasta, jos sellaista edes oli. Perussuomalaiset väittävät, että suunnitelmaa ei ollut, vaan se muotoutui aivan viime hilkulla. Minun mielestäni nämä huhut osoittavat sen, että perussuomalaisten sisällä ehkä jotkut tahot ovat tällaista mahdollisuutta pohtineet, mutta mielestäni ei ole mitenkään välttämätöntä, että siitä olisi kerrottu pääministerille etukäteen.

2. Kuinka on mahdollista pitää hallitus pystyssä, niin että eduskuntavaalien perusteella ministerinpaikkoihin oikeutetusta puolueesta eroavasta ryhmästä valitaan uudet hallituksen jäsenet?

– Periaatteessa kaikki kansanedustajat eduskunnassa edustavat itseään ja äänestäjiään. Eduskuntaryhmät muodostetaan puolueiden perusteella aika vapaamuotoisesti, eli siellä voi aika vapaasti liikkua yhdestä ryhmästä toiseen tai muodostaa omia ryhmiään. Ja sitten taas hallitus voi vaihtaa ministereitä tarpeensa mukaan ja valita kansanedustajat, joiden tuella se työskentelee. Tämä tilanne vaatii hallitukselta ilmoituksen eduskunnalle, että nyt on päätetty toimia tällä tavalla ja nämä ministerit jatkavat, ja sitten eduskunta hyväksyy sen tai ei hyväksy. Tässä tapauksessa mitä suurimmalla todennäköisyydellä hyväksyy.

3. Mikä olisi tilanne, jos osa perussuomalaisten ministereistä olisi jäänyt Halla-ahon leiriin?

– Tästä tilanteesta kertoo mielestäni paljon se, että kaikki ministerit lähtivät. Se kertoo siitäkin, millä perusteella heidät on aikoinaan valittu. He ovat olleet Soinin luottomiehiä ja luottonaisia puolueessa, mutta todennäköisesti olisi vaihdettu vain henkilöä. Voi olla, että tämä uusi ryhmä ei olisi saanut pitää kaikkia ministerinpaikkoja. On vaikea arvioida sitä ihan tarkkaan.

4. Eikö nyt olisi demokraattisesti oikea ratkaisu järjestää uudet vaalit?

– Se on aika pitkälti mielipidekysymys. Yksi tapa katsoa asiaa on, että mielestäni Suomi ei tarvitse yhtään enempää poliittisia kriisejä kuin meillä tällä hetkellä jo on. Uudet vaalit olisi melkoinen juttu järjestää tässä tilanteessa ja varmasti hidastaisi poliittista päätöksentekoa monella kuukaudella tilanteessa, jossa meillä on aika tiukoilla muutenkin. Toisaalta on totta, että kun kokonainen suuri puolue hajoaa, niin olisi myös hyvät perusteet sille, että järjestettäisiin uudet vaalit, jotta mittautettaisiin näiden eri ryhmien todellinen kannatus.

5. Miksi Uusi vaihtoehto -ryhmä saa hallituksessa näin paljon valtaa suhteessa eduskuntaedustukseensa? Kahdenkymmenen edustajan ryhmällähän säilyy viisi ministerinpaikkaa.

– Haluaisin itsekin esittää tämän kysymyksen sekä keskustalle että kokoomukselle, että miten tämä on mahdollista, mutta se on varmaan helpoin ratkaisu nimenomaan tässä tilanteessa. Tämä tilanne elää vielä ja me emme tiedä, kuinka paljon tässä uudessa ryhmässä tulee loppujen lopuksi olemaan kansanedustajia ja kuinka paljon jää sinne vanhaan perussuomalaisten ryhmään. Tämän uuden ryhmän kannattaa olla aika valppaana sen suhteen, että jos siirretään ministerinpaikkoja puolueelta toiselle, niin voi olla, että he eivät kykene säilyttämään tätä nykyistä asemaansa hallituksessa.

6. Onko odotettavissa, että kunnanvaltuustoissa perustetaan uusia ryhmiä ja niihin tulee valtakunnallisesti suuria muutoksia?

– Ihan varmasti tätä tulee tapahtumaan. Luulen, että tällä hetkellä monessa valtuustossa ympäri Suomea pää punaisena pohditaan, kumpaan ryhmään tullaan kuulumaan, ja tässä varmaan odotetaan, perustavatko nämä uudet perussuomalaiset uuden puolueen ja kuka saa tämän valtavan kenttäorganisaation, jonka perussuomalaiset ovat rakentaneet muutaman edellisen vuoden aikana. Nyt nähdään jo se, että eri piirit ovat menossa eri puolille tässä. Sillä tulee olemaan aika iso ja jopa ratkaisevakin vaikutus siihen, kuka voittaa tulevia vaaleja.

7. Millainen kaaos tästä syntyy kentällä?

– Kyllä siellä aikamoinen hässäkkä syntyy, koska siellä täytyy tehdä päätös siitä, mihin ryhmään kuulutaan. Sitten täytyy pohtia, minkälaista politiikkaa tämä uusi tuettava ryhmä tulee harjoittamaan. Ja siellä on aika paljon vaikeasti valittuja luottamustehtäviä, siellä on erilaista omaisuutta, jota täytyy ruveta jakamaan. Hyvä vertaus on, että tämä on hyvin riitaisa avioero.

8. Valitsivatko keskusta ja kokoomus hallitukseen uuden siiven sen takia, että tietävät sen olevan vielä helpommin talutusnuorassa kuin edeltäjänsä?

– Enpä tiedä, onko se helpommin talutusnuorassa tai vähemmän helposti, mutta siitä tiedetään suoraan, keitä he ovat ja mitä he haluavat. Erikoista tässä on se, että tämä tavallaan valtava mullistus, joka suomalaisessa politiikassa nähtiin tässä parin päivän aikana, saattaa loppujen lopuksi vaikuttaa hallituspolitiikkaan hyvin vähän.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and