Turkki petaa mahdollisuutta lähettää joukkojaan Qatariin

Turkin parlamentti hyväksyi eilen keskiviikkoiltana lain, joka mahdollistaa joukkojen lähettämisen Qatariin. Asiasta kertovat monet tiedotusvälineet, mm. uutiskanava al-Jazeera.

Turkilla on vuodesta 2014 lähtien ollut Qatarissa sotilastukikohta, jossa tätä nykyä on noin 150 sotilasta. Uuden lain myötä joukkojen vahvuus voi nousta 3 000:een sotilaaseen.

Tukikohdan alkuperäinen tarkoitus oli toimia molempien maiden yhteisenä sotilaskoulutuskeskuksena. Uusi laki ei täsmennä, milloin joukot lähtisivät.

Qatarin äkillisesti puhjennut kiista jakaa rajusti Lähi-idän maita. Monet arabimaat, kuten Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Bahrain ovat katkaisseet suhteensa Qatariin, jota syytetään islamilaisen terrorismin tukemisesta ja liian läheisistä suhteista Iraniin.

Qatar kiistää syytökset todeten samalla, että sama syyte voitaisiin kohdistaa yhtä hyvin Saudi-Arabiaan. Iran puolestaan tukee Qataria.

Turkilla on ollut hyvät suhteet useimpiin Persianlahden maihin, mutta suhteet ovat nyt vaarassa, sillä Turkin johto vastustaa Qatariin kohdistettuja pakotteita ja sotilaiden lähettäminen sinne voidaan tulkita kannanotoksi. Turkki sanoo haluavansa toimia kiistassa välittäjänä.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Myös Yhdysvalloilla on Qatarissa sotilastukikohta ja siellä noin 10 000 sotilasta.

Klo 11:33 Jutun otsikkoa muutettu

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and