Turkki haluaa eroon vieraskielisistä sanoista – “Kieltämme pommitetaan joka päivä”

ISTANBUL Turkki haluaa siivota kielestään vierasperäisiä sanoja. Kylteissä olisi tarkoitus kieltää englanninkieliset termit, kuten arena (areena), tower (torni) ja mall (ostoskeskus).

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan kritisoi viime viikolla areena-sanan käyttöä urheilustadioneiden nimissä ja vaati sanan kieltämistä. Presidentin mukaan sana areena muistuttaa ajoista, jolloin gladiaattorit taistelivat eläimiä vastaan näytöksissä Rooman valtakunnan aikana.

– Areenoilla ihmisiä revittiin palasiksi. Tulemme poistamaan areenat urheilustadioneiden nimistä, hän sanoi.

Pian päätöksen jälkeen Galatasarayn jalkapallojoukkue ilmoitti nimeävänsä kotistadioninsa uudelleen. Istanbulissa sijaitseva Turk Telekom Arena muutettiin Turk Telekom Stadiumiksi.

Vierassanoille väläytetty lisäveroa

Turkin kieli-instituutin johtajan Mustafa Kaçalinin mukaan kyseessä on “elämän ja kuoleman kysymys”.

– Samalla tavalla kuin parlamenttitaloamme pommitettiin heinäkuun vallankaappausyrityksessä, myös kieltämme pommitetaan joka päivä, hän sanoi turkkilaiselle Sabah-lehdelle.

Turkkilaislehden mukaan hallitus on määrännyt nyt Turkin kaupungit, kansalaisjärjestöt ja ministeriöt taistelemaan “ulkomaalaisten sanojen korruptiota vastaan”.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty korkeampaa verotusta. Jos kylteissä käytetään esimerkiksi sanaa tower turkin kielisen sanan sijasta, kunnat voivat joutua maksamaan kolminkertaisen veron asiasta.

Turkkilaisten sanojen spor (urheilu) ja stadyum (stadium) käyttö ei kuitenkaan ole ongelma vierasperäisistä juurista huolimatta, Kaçalin sanoo.

– Sanat ovat turkkilaistuneet niiden käytön takia. Mutta jotkut yrittävät pakottaa meille sanoja ylhäältä, hän väitti.

Korkean kerrostalon kivijalka.
Tower on yksi sanoista, joiden kieltämistä turkkilaisten rakennusten nimissä harkitaan.Sanna Raita-aho / Yle

Osmani-imperiumin kieltä lukio-opetukseen

Turkin kieltä on aiemminkin uudistettu poliittisilla määräyksillä.

Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk halusi poistattaa turkin kielestä persian ja arabiankielisiä lainasanoja ja korvata ne turkinkielisillä versioilla. Myös Turkin aakkoset muutettiin latinalaisiksi. Uudistuksilla Turkkia haluttiin tuoda lähemmäksi länttä.

Myös debatti kielestä on käyty jo aiemmin. Muutama vuosi sitten Turkissa kiisteltiin osmanin kielen opetuksesta Turkin lukioissa. Arabialaisilla aakkosilla kirjoitettavaa kieltä puhuttiin aikoinaan erityisesti osmani-imperiumin eliitin keskuudessa.

Presidentti Erdoğan väläytti muutama vuosi sitten, että osmanin opiskelusta tulisi pakollista lukioissa.

Ehdotus herätti väittelyä puolesta ja vastaan. Puolustajien mukaan kielen opiskelu parantaisi Turkin historian tuntemusta. Vastustajien mukaan kielen opiskelu olisi taas suoraan yhdistettävissä osmani-imperiumin konservatiiviseen elämäntyylin ihannointiin ja niiden puskemiseen nyky-Turkkiin.

Lopulta kielestä ei tehty pakollista, vaan ainoastaan valinnainen aine lukioihin.

Tulemme poistamaan areenat urheilustadioneiden nimistä. Recep Tayyip Erdoğan

Suuret kuvat Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürkista sekä presidentti Recep Tayyip Erdoğanista.
Jalkapallojoukkue Chelsean pelaajat valmistautuivat helmikuussa 2014 otteluun Galatasaratayta vastaan Istanbulissa Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürkin sekä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kuvien alla.Tolga Bozoglu / EPA

Presidentti: Turkin kulttuurissa “liikaa ulkomaisia vaikutteita”

Kielikiistat ovat osa vääntöä, jota Turkissa käydään nykyhallinnon ja sen vastustajien välillä maan suunnasta.

Erdoğan on sanonut, että Turkin kulttuurin pohja-arvot tulisi rakentaa uudelleen niin, että ne kunnioittavat enemmän maan historiaa. Presidentti on muun muassa julistanut haluavansa kasvattaa Turkkiin hurskaan nuorison. Presidentti julisti hiljattain, että Turkin kulttuurissa on liikaa “ulkomaisia vaikutteita”.

Kriitikot ovat olleet huolissaan, että tämä arvojen esittäminen on ennen kaikkea valtapuolue AKP:n ajamien konservatiivisten arvojen edistämistä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and