Turkissa vietetty “demokratian ja yhtenäisyyden päivää” vallankaappausyrityksen vuosipäivänä

Turkissa sadattuhannet ovat kokoontuneet muistamaan vallankaappausyrityksen vuosipäivää. Turkin hallinto on nimennyt vuosipäivän "demokratian ja yhtenäisyyden päiväksi", ja se on julistettu kansalliseksi vapaapäiväksi.

Vuosipäivää on muistettu lauantain aikana erilaisin seremoniamenoin ja puhein.

Sadattuhannet turkkilaiset ovat muun muassa marssineet sillalle, jonka katkaiseminen aloitti vallankaappausyrityksen. Sittemmin silta on nimetty uudelleen heinäkuun 15. päivän marttyyrien sillaksi.

Noin 260 ihmistä sai surmansa vallankaappausyrityksen aikana, moni heistä kyseisellä sillalla.

Ohjelmaa aamuun asti

Muistopäivän tilaisuudet alkoivat parlamentin ylimääräisellä istunnolla, jonka aikana Turkin pääministeri Binali Yildirimin piti puheen.

Pääministeri nimesi puheensa aikana heinäkuun 15. "toiseksi itsenäisyyssodaksi".

– On kulunut vuosi siitä, kun Turkin pimein ja pitkin yö muuttui valoisaksi päiväksi, hän sanoi.

Lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana istanbulilaisten on määrä muistaa vallankaappausyritystä kadulla vastustaneita presidentti Recep Tayyip Erdoganin kannattajia muodostamalla "demokratian turvajoukkoja", jotka kävelevät yöllä kaduilla.

Presidentti Erdoganin on myös määrä pitää puhe puolen yön jälkeen Suomen aikaa.

Puhdistukset jatkuivat perjantaina

Vallankaappausyrityksen jälkeen alkaneet, erityisesti Turkin armeijaan, virkamieskuntaan ja akateemikkoihin kohdistuneet puhdistukset jatkuivat vielä perjantaina, kun yli 7 000 ihmistä irtisanottiin tai syrjäytettiin tehtävistään.

Kaiken kaikkiaan vuoden kestäneissä puhdistuksissa on vangittu yli 50 000 ihmistä.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkijatohtori Johanna Vuorelma arvioi hallinnon pitävän pelkoa yllä kansan keskuudessa.

– Siellä pidetään yllä pelon ilmapiiriä. Kuka tahansa voi joutua näille listoille. Se, että tällaiselle listalle joutuu, pidättämis- tai erotuslistalle, niin se tarkoittaa kyllä sitä, että tulevaisuus Turkissa on aika menetetty, Vuorelma sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Turkin vallankaappausyrityksestä vuosi – Kahdeksan asiaa, joita kaappauspäivä muutti

Puhdistukset jatkuvat Turkissa: yli 7000 irtisanottu tehtävistään

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and