Tuore tutkimus: Sähkötupakka vahingoittaa verisuonia

Sähkösavukkeiden käyttäminen voi vaurioittaa verisuonia, kertovat ruotsalaistutkijat tutkimustuloksistaan. Asiasta kertoo esimerkiksi Ruotsin televisio SVT. Karoliinisen instituutin ja Uumajan yliopiston tutkimus on julkaistu Atherosclerosis-tiedelehdessä.

Tutkijat painottavat jo vähäisen sähkötupakoinnin aiheuttavan vaurioita verisuonille. Sähkötupakoitsija hengittää höyryä noin 250–300 kertaa päivässä. Tutkijoiden mukaan vaurioita suonissa näkyy jo muutaman kymmenen henkäyksen jälkeen.

Lisätutkimusten tuloksia he esittelevät ensi viikolla alan konferenssissa Visbyssä.

– Näimme, että ihmisten verisuonten joustavuus väheni. Suonten jäykkyys on riskitekijä sydäninfarktille, kertoo Karoliinisen instituutin tutkija Magnus Lundbäck SVT:n haastattelussa.

Tutkimustulokset antavat lisänäyttöä siitä, että nikotiini jäykistää verisuonia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Antero Heloma muistuttaa, että nikotiinin vaikutukset on jo aiemmin liitetty verisuonten ja sydämen vahinkoihin.

– Sähkötupakkaa käyttäessä ei synny palamistuotteita, terva ja häkä jäävät pois, hän kuvailee eroa tavalliseen tupakkaan.

Useissa tutkimuksissa on todettu, ettei sähkösavukkeiden pitkäaikaisen käytön vaikutuksista terveyteen tiedetä riittävästi.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and