Trumpin komissio vaatii äänestäjätietoja – puolet osavaltioista vastustaa, “Hypätkää mereen!”

Yhdysvalloissa valtakunnallisten vaalien lainmukaisuutta tutkiva komitea on pyytänyt osavaltioita luovuttamaan mahdollisimman kattavat tiedot kaikista äänestäjistä.

Osavaltioiden on 16 päivän kuluessa lähetettävä mm. äänestäjien nimet, osoitteet, syntymäajat, tieto mahdollisesta puoluesuuntautuneisuudesta, henkilötunnuksen neljä viimeistä numeroa sekä luettelo henkilön osallistumisesta vaaleihin vuodesta 2006 lähtien.

Presidentti Donald Trump asetti komitean toukokuussa tutkimaan, missä määrin syksyn presidentinvaaleissa tapahtui väärinkäytöksiä. Trumpin mukaan miljoonat äänioikeudettomat kävivät äänestämässä. Tämä johti Trumpin mukaan siihen, että hänen kilpailijansa Hillary Clintonin äänimäärä nousi Trumpia suuremmaksi, vaikka Trump saikin enemmän valitsijamiehiä.

Trump ei ole esittänyt väitteelleen mitään todisteita ja monet asiantuntijat pitävätkin väitettä vääränä.

Osavaltioista kiivasta vastustusta

Eiliseen perjantaihin mennessä jo puolet eli 25 Yhdysvaltain osavaltiota oli joko kokonaan tai osittain kieltäytynyt luovuttamasta tietoja.

Kieltäytyjien joukossa on myös republikaanien johtamia osavaltioita. Yksi niistä on Mississippi, jonka hallintojohtaja Delbert Hosemann antoi The Hill -lehden mukaan komissiolle tylyn vastauksen:

– Minun vastaukseni on: He voivat mennä ja hypätä Meksikonlahteen ja Mississippi on hyvä osavaltio, mistä ponnistaa.

Virginian kuvernööri Terry McAuliffe antoi The Washington Post -lehden mukaan samansisältöisen vastauksen:

– Minulla ei ole aikomustakaan noudattaa pyyntöä. Virginia järjestää reilut, rehelliset ja demokraattiset vaalit, eikä äänestäjien pettämisestä ole mitään todisteita.

Osavaltiot vetoavat tietosuojalainsäädäntöönsä. Eräät osavaltiot pelkäävät myös, että tietoja käytettäisiin äänestäjien painostamiseen.

Epäilyksiä herättää lisäksi äänestäjätietojen kokoaminen yhteen järjestelmään. Venäjän on uskottu pyrkineen vaikuttamaan Yhdysvaltain vaaleihin ja tässä äänestäjäluetteloiden jakautuminen 50 osavaltion kesken on toiminut suojamekanismina.

– Jos haluatte tehdä [Venäjän presidentille] Vladimir Putinille palveluksen, laittakaa kaikki äänestäjätiedot internetissä samaan paikkaan, sanoi Kalifornian hallintojohtaja Alex Padilla The Hill -lehdessä.

Julkisia tietoja

Komission mukaan kaikki pyydetyt tiedot ovat julkisia, eikä niiden luovuttamiseen pitäisi olla esteitä.

Yhdysvalloissa on takavuosina tehtyjen tutkimusten mukaan tullut ilmi virheitä. Äänestäjälistoissa on ollut kuolleita ihmisiä tai samat ihmiset ovat olleet listoilla useissa osavaltioissa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and