Trump käy raivoisaan vastahyökkäykseen – Tutkija: Tätä sotkua käydään läpi seuraavat vuodet

Britannian yleisradioyhtiö BBC on nostanut esille neljä kohtaa, jotka ovat vaarallisia presidentti Donald Trumpin aseman kannalta. Kyse on sähköposteista, jotka presidentin vanhin poika, Donald Trump Jr., julkisti eilen tiistaina.

Venäjä-yhteyksien välittäjänä toiminut viihdebisnesvaikuttaja Rob Goldstone lähetti poika-Trumpille kesällä 2016 viestin, jossa hän kertoo "erittäin korkean tason arkaluontoisista tiedoista, jotka ovat osa Venäjän hallituksen tukea Trumpille".

Trump junior ilmaisi kiinnostuksensa asiaan nopeasti.

Sen jälkeen he alkoivat sopia tapaamisesta juristin kanssa, jonka Goldstone esitteli "Venäjän hallituksen asianajajana".

Ja neljänneksi, samat sähköpostit oli lähetetty myös Trumpin silloiselle kampanjapäällikölle Paul Manafortille sekä kampanjatiimissä aktiviisesti mukana olleelle Trumpin vävylle Jared Kushnerille.

Presidentti Donald Trump on vakuuttanut, että hänellä ei ollut minkäänlaisia Venäjä-yhteyksiä vaalikampanjoinnin aikana. Nyt Trump on sanonut, että hän ei ollut tietoinen avustajiensa yhteyksistä venäläisiin.

BBC:n mukaan sana "tulenarka" vähättelee näiden neljän viestin merkitystä.

Suomalaistutkija: Savuava ase löytynyt

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sekä Yhdysvaltoihin perehtynyt tutkija Markus Kantola arvioivat tänään keskiviikkona Ylen Ykkösaamun haastattelussa (alkaa kohdasta 05.24), että tiedot venäläisyhteyksistä ovat ajaneet presidentti Trumpin ongelmiin, joille ei näy loppua.

Markus Kantolan mukaan julkisuudessa olleet tiedot Trumpin kampanjatiimin toiminnasta ovat erittäin raskauttavia.

– Yhdysvaltain historiassa ei ole koskaan aikaisemmin käynyt niin, että presidenttiehdokkaan kampanjatiimi käy salaisia neuvotteluja vieraan vallan kanssa, Kantola sanoo.

Kantolan mukaan – jos väitteet pitävät paikkansa – tilanteessa on ajauduttu "kartoittamattomille vesille".

– Kun tämä lankakerä lähtee purkautumaan, lopputulos voi olla arvaamaton.

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola uskoo, että Trumpin toimista on tulossa vielä lisää paljastuksia.

– Tämä on se savuava ase (amerikkalainen sanonta asialle, jossa epäillyn syyllisyys käytännössä varmistuu), ja se johtaa Trumpin kannalta hyvin ongelmalliseen suuntaan. Epäilen, että tällaisia löytyy tulevaisuudessa vielä lisää, Aaltola sanoo.

Trumpin toimintamahdollisuut pienenevät

Molemmat tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että tuoreimmat paljastukset heikentävät Trumpin asemaa entisestään.

Presidentti Donald Trump saapuu Valkoiseen taloon heinäkuun 8. päivä.
Presidentti Donald Trump saapuu Valkoiseen taloon heinäkuun 8. päivä.Olivier Douliery

– Näyttää siltä, että on vain ajan kysymys koska pystytään esittämään suoraan, että Trump itse on ollut mukana tekemässä päätöksiä Venäjän-kontakteista, Kantola sanoo.

Mika Aaltola puolestaan arvioi, että nyt presidentti Trumpin ulkopoliittinen liikkumavara kapenee.

– Erityisesti Venäjän suhteen Trumpin kädet on selvästi sidottu. Se näyttää vaan niin likaiselta, jos hän kaiken tämän jälkeen palkitsee Venäjää näistä asioista, Aaltola sanoo.

Trump puolustaa omiaan

Presidentti Trump kävi aamuyöllä Yhdysvaltain aikaa välittömästi vastahyökkäykseen valtamediaa vastaan. Trump puolusti Twitter-tilillään poikansa toimintaa ja syytti lehdistöä suoraan valehtelusta.

Raivoisakaan esiintyminen ei suomalaistutkijan mukaan päästä Yhdysvaltain presidenttiä pinteestä.

– Tätä sotkua käydään läpi seuraavat vuodet. Se on vääjäämätöntä, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Oliko Trump JR todella näin tyhmä?

Trump puolustaa poikaansa – "poliittisen historian suurin noitajahti"

Trump Junior selittää: Jälkikäteen ajateltuna tekisin asiat mahdollisesti hieman toisin

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and