Tietoturvavuodosta poliittista kärhämää, Ruotsin puolueet pohtivat hallituksen kaatamisyritystä

Ruotsin valtava tietoturvavuoto on johtamassa yritykseen kaataa hallitus, kertovat ruotsalaislehdet sunnuntaina. Neljä oikeisto-oppositioon kuuluvaa puoluetta harkitsee yhteisen epäluottamuslauseen esittämistä hallitukselle.

– Tämä on turvallisuuskriisi, joka kasvaa päivä päivältä. Mielestäni on merkillistä, että pääministeri ei tule julkisuuteen, sanoo suurimman oppositiopuolueen, maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra Dagens Nyheterille.

Muiden oikeisto-oppositiopuolueiden puheenjohtajat ovat antaneet vastaavia lausuntoja, mutta lopullista päätöstä epäluottamuslauseesta ei ole tehty.

Taustalla rekisterien ulkoistaminen

Ruotsin liikennehallitus (Transportstyrelse) ulkoisti pari vuotta sitten ajoneuvo- ja ajokorttirekisterinsä Tšekkiin, mikä on saattanut vaarantaa kymmenien tuhansien ruotsalaisten henkilötietojen vuotamisen ulkomaille.

Dagens Nyheter kertoi eilen, että myös Ruotsin salaisten agenttien henkilöllisyys on voinut vaarantua.

Vasemmistolta ja ruotsidemokraateilta tukea

Myös porvarioppositioyhteistyön ulkopuolelle kuuluva ruotsidemokaatit-puolue ja hallituksen tukipuolueisiin kuuluva vasemmistopuolue ovat luvanneet tukensa epäluottamusäänestykselle.

– Emme sulje pois mahdollisuutta epäluottamuslauseesta tai sen tukemisesta. Hallitus ei ole pystynyt selittämään tätä tarpeeksi hyvin, sanoo vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt sanomalehti Expressenissä.

Mikäli puolueiden rahkeet riittävät epäluottamuslauseen nostamiseen, hallituksen kaatuminen olisi todella mahdollista. Puolueet eivät välttämättä vie asiaa niin pitkälle.

Uuden hallituksen muodostaminen voisi nimittäin osoittautua hankalaksi. Porvariopposition muodostama hallitus olisi vähemmistöhallitus, eikä se toistaiseksi ole halunnut ruotsidemokratteja vahvistuksekseen.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and