The New York Times: Nopeat malariatestit toimivat, mutta niillä on myös odottamattomia haittoja

Uuden laajan tutkimuksen mukaan nopeat diagnostiset testit ovat parantaneet huomattavasti malarian hoitoa viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta niillä oli myös odottamattomia huonoja seurauksia, kertoo The New York Times -lehti.

Testeissä otetaan verinäyte ja tulos saadaan noin 15 minuutissa. Toivottavaa on, että pikatestit vähensivät merkittävästi, sillä monta kuumetta sairastavaa potilasta on diagnosoitu väärin ja todettu malariaksi, vaikka heillä ei ole malariaa. Niiden potilaiden määrä, jotka saivat antibiootteja, kasvoi, vaikka heistä ei testattu malariaa aiheuttavaa bakteeri-infektiota. Tällainen käytäntö johtaa lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien syntymiseen.

Tutkimuksessa myös havaittiin, että merkittävä määrä ihmisiä, jotka pikatestauksissa osoittautuivat positiivisiksi malarian suhteen, eivät kuitenkaan kantaneet malariaa. Afrikassa viidessä kahdeksasta testauspaikasta yli 20 prosenttia testatuista ei sairastunut malariaa.

– Tämä yllätti meidät, mutta meillä ei ole paljon tietoa siitä, miksi näin tapahtuu, sanoo malarian diagnostiikan asiantuntija ja yksi tutkijoista Heidi Hopkins Lontoosta.

Tropical Medicine and Hygiene -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 500 000 potilaskäyntiä maaseudun tai kaupunkien klinikoilla viidessä Afrikan maassa ja Afganistanissa.

Kaiken kaikkiaan 75 prosenttia potilaista sai antibioottia riippumatta testituloksistaan. Noin 40–80 prosenttia niillä, joilla ei ollut malariaa, sai antibiootteja, vaikka useimmilla oli todennäköisesti virusinfektioita, joihin antibiootit eivät auta. Paras hoito on yleensä lepoa, nesteitä ja lievää kuumetta alentavaa lääkettä.

– Yhden Zanzibarissa tehdyn tutkimuksen mukaan vain noin 22 prosenttia oli bakteereita, sanoo tohtori Hopkins.

Suositeltavin tapa diagnosoida malariaa on tutkia värjättyä verta mikroskoopilla, mutta monilla klinikoilla ei ole mikroskooppia ja koulutettua henkilökuntaa. Monimutkainen testaus köyhissä maissa on mahdotonta, joten lääkärit ja sairaanhoitajat tarjoavat usein antibiootteja sairaille potilaille, vaikka syy ei olisi bakteeri.

– Emme varmasti voi syyttää heitä siitä. Jotkut näistä potilaista ovat äitejä, jotka tuovat lapsiaan 20 kilometrin päässä moottoripyörillä tai pikkubusseissa. Voit varmasti ymmärtää, miksi terveydenhuollon työntekijä on haluton vain lähettämään heidät kotiin ja neuvomaan parasetamolin käyttöä ja juomaan nesteitä, tohtori Hopkins toteaa.

Tutkimus oli osa Bill ja Melinda Gates -säätiön maksamaa tutkimusta, jonka tavoitteena on selvittää, kuinka Kiinassa keksittyä ja noin 15 vuotta sitten muuallakin käyttöön otettua artemisiiniä voitaisiin käyttää laajemmin. Artemisiiniä tai artemisiniiniä käytetään malarian hoitoon. Sitä on perinteisesti eristetty kesämarunasta. Kiinalaiset ovat käyttäneet artemisiiniä malarian hoitoon vuosisatojen ajan.

Malarian asiantuntijat toivovat hidastavansa artemisiinia kestävien kantojen syntymistä. Malarian kuolemat ovat laskeneet 60 prosenttia vuodesta 2000, osittain siksi, että lääkkeet ovat niin tehokkaita, mutta vastustuskykyiset loiset voimistuvat erityisesti Kaakkois-Aasiassa.

Maailman terveysjärjestö, WHO puolsi voimakkaasti vuonna 2010 nopeita malariatestejä, ja niitä tehdään vuosittain yli 300 miljoonaa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and