Tarja Halonen: Myös jatkokautta hakevan on osallistuttava presidenttipaneeleihin

Keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n presidenttikandidaatit patistelivat eilen istuvaa valtionpäämiestä osallistumaan vaalipaneeleihin muiden ehdokkaiden rinnalla.

Presidentti Tarja Halonen oli samassa tilanteessa 12 vuotta sitten hakiessaan toiselle kaudelle. Halosen mielestä myös istuvan presidentin pitää osallistua vaalipaneeleihin.

Mitään aikarajaa, milloin vaaliväittelyihin pitää osallistua, ei Halosen mielestä ole.

– Ei siinä ole mitään aikarajaa, riippuu kustakin tilanteesta, mutta sen jälkeen kun on kaikki ehdokkaat selvillä, niin siitä se lähtee. On tietysti hyvä huomata, että istuva presidentti pystyy käymään tietynlaista kampanjaa koko ajan suorittamalla tehtäviään.

Onko reilua tulla mukaan vasta itsenäisyyspäivän jälkeen

Tarja Halonen pitää demokratian kannalta välttämättömänä, että vaaleissa on useita ehdokkaita.

Mutta miten ehdokkaita pääsee vertaamaan ylivoimaiseen, jatkokautta hakevaan presidenttiin jos tämä lähtee yhteisiin vaaliväittelyihin vasta itsenäisyyspäivän jälkeen, kuten Sauli Niinistö on ilmoittanut?

– Minä sanoisin, että kaikkihan sen tietää, että istuva presidentti käy koko ajan sellaista vaalikampanjaa, että hän antaa koko ajan työnäytettä. Tässä mielessä on toinen asia, milloin hän virallisesti käy vaalitilaisuuksissa. Hänellä on etuna ja haittana se, että hän on esillä koko ajan mahdollisena jatkajana, Halonen sanoo.

Halonen ei ota kantaa siihen, onko tämä reilua muita ehdokkaita kohtaan.

– Se on perustuslaillinen tilanne. Ei siinä ole kyse onko se reilua tai epäreilua, eduskunta sen on päättänyt.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and