Tapaus Scaramucci käy esimerkkinä siitä, miten voi tuhota uransa näyttävästi ja salamavauhtia

53-vuotias investointipankkiiri Anthony Scaramucci sai lähteä kaksi viikkoa ennen varsinaisen työnsa alkua. Hän ehti tehdä kardinaalivirheitä, joihin viestintäammattilaisten ei koskaan pitäisi syyllistyä – varsinkaan, jos he työskentelevät maailman tärkeimmässä viestintävirassa.

1. Älä hauku kollegojasi. Älä ainakaan rivosti

Kuuluisin Scaramuccin möhläys oli viime viikon keskiviikkona tapahtunut puhelinkeskustelu New Yorker -lehden toimittajan, Ryan Lizzan kanssa.

Scaramucci soitti Lizzalle udellakseen, mistä Lizza oli saanut tietonsa Twitter-viestiinsä presidentti Donald Trumpin lounasseurasta.

Puhelinsoiton aikana Scaramucci pröystäili aikomuksillaan antaa potkuja Valkoisen talon lehdistösastolla ja haukkui törkeän alatyylisesti presidentin strategiapäällikköä, Steve Bannonia.

Valkoisen talon kansliapäällikköä – viime perjantaina irtisanoutunutta – Reince Priebusia Scaramucci haukkui vainoharhaiseksi skitsofreenikoksi.

New Yorkerin toimittaja luonnollisesti teki oudosta keskustelusta jutun lehteensä.

2. Jos jäät kiinni harkitsemattomista kommenteista, älä selittele hämäriä

Scaramuccin kriisinhallintakyvyt paljastuivat onnettomiksi puhelinkeskustelun tultua julki.

Sen sijaan, että hän olisi pyytänyt kommentteja anteeksi, hän twiittasi, että "Tein virheen luottaessani toimittajaan. Sitä ei tapahdu toiste."

Lehdistön kanssa toimivan ihmisen pitäisi lähtökohtaisesti ymmärtää, että toimittajat julkaisevat uutisia, ja presidentin lähipiirin ristiriidat ovat uutinen.

Lisäksi Scaramucci vetosi siihen, että hän käyttää värikästä kieltä ja aikoo jatkossa pidättyä siitä ja keskittyä puolustamaan presidentin politiikkaa.

Muun muassa amerikanitalialaisten etujärjestö älähti nopeasti New York Postissa, ja vaati yleisöä muistamaan, ettei värikkään kielen käyttö ole mitenkään kulttuurikysymys, eikä Anthony Scaramucci edusta 25 miljoonaa amerikanitalialaista.

3. Älä anna henkilökohtaisen elämäsi häiritä työtäsi

Jälkikäteen on käynyt ilmi, että Scaramuccilla oli omassa siviilielämässään samaan aikaan menossa iso myllerrys. Hänen vaimonsa Deidre oli hakenut avioeroa vain pari viikkoa aiemmin.

Viime viikon maanantaina – siis kaksi päivää ennen kohtalokasta puhelinsoittoa – vaimo oli synnyttänyt pariskunnan toisen lapsen, pojan. Anthony Scaramucci oli silloin Länsi-Virginiassa presidentin matkassa, eikä hän ole nähnyt toista lastaan vieläkään.

Scaramucci vetosi, ettei hänen perheasioitaan ruodittaisi mediassa, ja katsoi, että toiveen noudattaminen mittaa tiedotusvälineiden laatua.

Vaikka Scaramuccin pyyntö on inhimillisesti ymmärrettävä, media ei noteeraa tuonkaltaisia pyyntöjä kohun ollessa pahimmillaan. Pyyntö lieneekin tarkoitettu lähinnä herättämään myötätuntoa.

Miksi Scaramucci ylipäätään palkattiin viestintäjohtajaksi?

Anthony Scaramuccin tärkein avu lienee tuki presidentti Donald Trumpille.

Tosin sekään ei ole kovin pitkäaikaista, hän tuki aiemmin demokraattipoliitikkoja ja vielä viime vuonna hän kehui (sittemmin poistetussa) Twitter-viestissä Trumpin vastaehdokasta, Hillary Clintonia.

The Atlantic -lehti kertoo, että hänelle oli jo Trumpin virkakauden alusta lähtien yritetty löytää sopivaa tehtävää. Ensiksi hänelle kaavailtiin liike-elämän yhdyshenkilön roolia, mutta se jäi toteutumatta, koska Scaramuccin investointifirman, SkyBridge Capitalin, myynti oli vielä kesken.

Scaramucci jäi kuitenkin odottelemaan Washingtoniin ja otti tilapäisen työn EXIM-pankissa.

Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci tiedotustilaisuudessa pian nimityksensä jälkeen, 21. heinäkuuta.Michael Reynolds/Epa

Vihdoin tuli sitten nimitys viestintäjohtajaksi – Valkoisen talon kansliapäällilön Reince Priebusin, päästrategisti Steve Bannonin ja lehdistösihteeri Sean Spicerin vastustuksesta huolimatta.

Hänellä ei ole kokemusta tiedotustehtävistä, saati tiedottamisen strategisesta johtamisesta.

Viestintäjohtajan virka on Trumpin aikana ollut tuulinen

Viestintäjohtajaa on ehditty Trumpin puolivuotisen kauden aikana vaihtaa huikeat viisi kertaa.

Ensimmäinen nimitetty – Jason Miller – vetäytyi perhesyihin vedoten vain kaksi päivää sen jälkeen, kun hänet oli nimitetty. Sen jälkeen tehtävää hoiti Sean Spicer, kunnes viestintäjohtajaksi nimettiin Mike Dubke.

Tämän kausi kesti kolmisen kuukautta, jonka jälkeen virkaa hoiti jälleen Spicer, ennen Scaramuccin nimitystä. Scaramuccin erottamisen jälkeen tehtäviä hoitaa Sarah Huckabee Sanders.

Sanders on 34-vuotias tiedottaja ja poliittinen avustaja, joka on toiminut mm. isänsä, entisen Arkansasin kuvernöörin Mike Huckabeen kuvernööri- ja presidentinvaalikampanjoissa.

Aihetta käsitellään myös TV1:n Päivän kasvossa, klo 18.20. Siellä toimittaja Reeta Kivihalme haastattelee Suomen valtioneuvoston viestintäjohtajaa, Markku Mantilaa.

Lue lisää: "Saat potkut!" – Donald Trumpin hallinnossa väki vaihtuu tiuhaan

Toimittajalta: Yhdysvallat on Trumpin jäljiltä pysyvästi muuttunut

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and