Talousasiantuntijat tyrmäävät veronkiristykset: “Menneen maailman meininkiä”

Professori Heikki Hiilamo ehdottaa suomalaisten eriarvoisuuden poistamiseksi viiden eri veron korottamista.

Yle kysyi kolmelta talousasiantuntijalta, mitä mieltä he ovat rikkaiden tuloveron kiristämisestä, perintöveron nostosta ja lapsilisän verottamisesta. Hiilamo muuttaisi myös kiinteistöveron progressiiviseksi, eli mitä enemmän tienaat sitä korkeampi on veroprosentti.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää Hiilamon raporttia “paluuna menneisyyteen”.

– Yksikään näistä ehdotuksista ei ole toivottava, eikä perusteltu. Verotuksen osalta tämä on heikko raportti. Viime vaalikaudella kiristettiin vähän kaikkia veroja ja tulos oli erittäin huono, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mielestä ehdotus lapsilisien verottamisesta osoittaa, että “puurot ja vellit ovat menneet sekaisin”. Hänen mielestään lapsilisä on korvausta lapsen hoidosta.

– Progressiivinen verotus leikkaa jo tuloja kaikilta, oli heillä sitten lapsia tai ei.

Työtä verojen sijaan

Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja, ekonomisti Jaakko Kiander uskoo, että Hiilamon ehdotukset kaventaisivat tuloeroja. Hän ei kuitenkaan lähtisi korotusten tielle.

"Ansiotulojen verotus on jo hyvin kireää. Pääomatuloissa pitää huomioida kannustimet ja verokilpailu. Olisin varovainen myös kiinteistöveon kanssa", Kiander viestittää Lontoosta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei usko, että veronkorotukset ovat ratkaisu eriarvoisuuteen. Tärkeämpää on, että mahdollisimman moni käy töissä.

– Meillä on Suomessa yksi maailman kovimmista progressioista. Jos se olisi lääke, se olisi jo tehonnut.

Orpo haluaa mieluummin keventää työn ja yrittämisen verotusta. Hän ei innostu myöskään lapsilisän tason korottamisesta ja sen verottamisesta.

– Vallalla oleva ajatus on se, että se on lapsen lisä, universaali tuki, johon vanhempien tulot eivät vaikuta, Orpo sanoo.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and