Talon omistajat ja valtuusto vastuuseen Lontoon tornitalon palosta? Mahdollisuus sakkotuomioon

Poliisin tutkinta näyttää johtavan siihen, että lontoolaisen tornitalon tuhoisasta tulipalosta joutuisivat vastuuseen niin hallintoalueen valtuusto kuin tornitalon omistajat.

Ainakin 80 ihmistä kuoli kesäkuun puolivälissä, kun Pohjois-Kensingtonissa sijaitseva kaupungin vuokratalo Grenfell Tower roihahti palamaan.

Tutkintamateriaalin ja todistajanlausuntojen perusteella Kensingtonin ja Chelsean hallintoalueen valtuustot sekä alueen vuokra-asunnoista vastaava organisaatio Chelsea Tenant Management voivat saada syytteet tapahtuneesta, kertoo brittilehti Guardian.

Syytteet voidaan brittimedian mukaan nostaa niin sanotusta yrityksen tekemästä taposta. Se tarkoittaa sitä, että tahojen eli tässä tapauksessa hallintoalueen valtuustojen ja vuokrauksia hoitavan yhtiön tehtävien laiminlyöntien katsotaan olevan syynä kuolemiin. Tuomioksi voidaan määrätä rajattomasti sakkoja, muttei vankeutta.

Syttymisherkkä päällyste

Miehittämätön paloruisku sammuttaa tulipaloa.
Facundo Arrizabalaga / EPA

Poliisi arvioi jo kesäkuisessa lehdistötilaisuudessaan, että tutkinnan mahdollisiin rikosnimikkeisiin voi kuulua tappo.

Viime vuonna remontoidun talon ulkokuoren materiaaliana käytettyä alumiinikomposiittia pidetään yhtenä syynä siihen, että tulipalo roihahti räjähdysmäiseksi. Samaa syttymisherkkää päällystettä on käytetty sadoissa muissakin kerrostaloissa.

Alkunsa tulipalo sai jääkaappipakastimesta.

Talon asukasyhdistys oli varoittanut 68 metriä korkean talon paloturvallisuudesta jo aiemmin eikä esimerkiksi talon palohälytysjärjestelmästä ole tarkkaa tietoa.

Kritiikkiä mielenosoittajilta

Maiseman muita taloja huomattavasti korkeampi, mustaksi hiiltynyt tornitalo.
Pohjois-Kensingtonissa sijaitsevassa Grenfell Towerissa oli 24 asuinkerrosta. Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian yleisradion BBC:n haastatteleman Yvette Williamsin mukaan syytteen nostaminen lisäisi alueen yhteisön luottamusta poliisiin.

Muun muassa palon uhrien omaisten ja palosta selvinneiden kansalaisliikkeen Justice 4 Grenfellin puolesta puhunut Williams sanoi heidän toivovan, että tapahtuneesta nostetaan syytteitä myös yksilöitä vastaan.

Alueen hallintoa on syytetty liian hitaasta reagoinnista ja siitä, ettei se ole auttanut Grenfell Towerin eloonjääneitä asukkaita riittävästi.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and