“Synnyin brittinä ja kuolen brittinä” – Gibraltar nousemassa kiistaksi Britannian erotessa EU:sta

GIBRALTAR Yli 400 metriä korkea Gibraltarin kallio vetää arkiaamuisin puoleensa väkeä kuin valtava magneetti. Sinne kulkee tuhansia ihmisiä kävellen ja autoilla, pyörillä ja potkulaudoilla.

– Joka aamu tästä rajan yli menee 7 000–8 000 ihmistä Gibraltariin töihin, sanoo espanjalainen Sergio, joka itse on siellä töissä hedelmä- ja vihannesmarketissa.

– Hyvä, että jostain saa töitä, Sergio sanoo. Vaikka Espanjan talous on noussut kriisistä, työttömyys on yhä laajaa.

EU-rajan yli on helppo kulkea

Useimmat jättävät autonsa Espanjan puolelle rakennettuihin parkkitiloihin. Monet Gibraltarin asukkaatkin pitävät autojaan Espanjassa.

Kallioniemi on ahdas. Asukkaita on noin 32 000. Väentiheys on yli 4 500 ihmistä neliökilometriä kohden.

– Asuntojen hinnat ovat kuin Lontoossa, sanoo nuori gibraltarilainen aluevirkamies, joka ei halua nimeään julki.

– Tuhannen euron vuokralla saat Gibraltarista pienen luukun, mutta Espanjan puolella samalla rahalla asuu leveästi, hän kertoo.

Siksi aamun töihinmenijät eivät ole vain espanjalaisia. Joukossa on gibraltarilaisia, emämaan brittejä ja muita EU-kansalaisia.

Britannialle kuuluvan Gibraltarin ja Espanjan raja on kahden EU-maan välinen.

Britannian EU-ero, brexit, tekee rajasta pian EU:n ulkorajan. Se vaikeuttaa monien elämää, elleivät valtiot pysty sopimaan vapaan liikkuvuuden jatkamisesta.

–Toivon, ettei brexit paljon muuta asioita, sanoo Eduardo, joka tarjoilee espanjalaisia churroja Gibraltariin avatussa espanjalaiskahvilassa.

– Me espanjalaiset ja gibraltarilaiset elämme täällä hyvässä sovussa ilman isompia ongelmia, Eduardo vakuuttaa.

Gibraltarin aluehallituksen rakennus.
Vanha portti Gibraltariin.Jyrki Palo / Yle

Tykinkantama muurilta

Mutta vanha aluekiista on olemassa. Espanja vaatii yhä takaisin Gibraltaria, jonka se menetti Britannialle Espanjan perimyssodan aikana vuonna 1704.

Sodan vuonna 1713 lopettaneeseen Utrechtin kirjattiin, että jos Britannia luopuu Gibraltarista, se palautetaan Espanjan kruunulle. Gibraltarin rajan sovittiin kulkevan tykinkantaman päässä linnoitusmuureista.

Espanja pitää tiukasti kiinni Utrechtin sopimuksesta. Se ei esimerkiksi tunnusta sopijapuoleksi nykyistä Gibraltarin aluehallitusta, vaan vaatii valtioidenvälistä yhteydenpitoa.

Espanja myös katsoo Britannian loukanneen Utrechtin sopimusta laajentamalla Gibraltarin aluetta täytemaalla.

Aluevesiä ei Utrechtin sopimus maininnut. Britannian mukaan Gibraltarin aluevedet ulottuvat nykyisten kansainvälisten sopimusten mukaan puoliväliin lahtea, jonka toisella puolella on espanjalainen satamakaupunki Algeciras.

Britannian ja Espanjan partioveneillä on usein ollut konfliktitilanteita vesialueilla.

Britannian partioalukset ovat järeitä, koska Gibraltar on brittilaivaston – ja Naton – tukikohta.

Brittiäisyydestä ollaan ylpeitä

Gibraltarin väestö on sekoitus eri kulttuureita. Alueella asuu muun muassa monia juutalaisia.
Gibraltariin väestö on sekoitus eri kulttuureista. Alueella asuu muun muassa monia juutalaisia.Jyrki Palo / Yle

Gibraltarissa äänestettiin vahvasti brexitiä vastaan, mutta samalla ollaan uskollisia emämaalle. Gibraltarilaiset ovat Britannian kansalaisia, ja ylpeitä brittiläisyydestä.

– Synnyin brittinä ja kuolen brittinä, tokaisee keskuskadun penkillä vanha John, joka muistaa Espanjan sisällissodan ja toisen maailmansodan.

– Minä olen Gibraltarin britti. Minulla ei ole mitään espanjalaisia vastaan, mutta heidän hallituksensa panee heille päähän vääriä asioita, sanoo englantia vierasperäisesti puhuva Josef.

Gibraltarilaiset ovat erikoinen kulttuurinen sekoitus. Historia on heittänyt tänne ainakin juutalaisia, marokkolaisia, portugalilaisia, genovalaisia, maltalaisia, brittejä ja espanjalaisia.

Virkakieli on englanti, mutta puhekielenä espanja luistaa – usein ympäröivän Andalusian murteella.

Uusi saartokin kestetään

Mutta etenkin gibraltarilaisten vanha polvi tuntee selvää Espanja-inhoa, jopa Espanja-vihaa.

Siinä kaikuu Gibraltarin saarto, jonka Francisco Francon diktatuuri pani toimeen vuonna 1969 ja joka jatkui täydellisenä vuoteen 1982. Autoliikenne Espanjasta avattiin vasta EU-jäsenyyden myötä vuonna 1986.

Jos brexit johtaisi uuteen saartoon, niin se kestettäisiin, Gibraltarissa vannotaan.

– Espanja on nyt demokratia, mutta en halua elää Espanjan lakien alaisuudessa, Josef painottaa. Ajatus kammottaa häntä ja hänen vaimoaan.

Gibraltar noudattaa Englannin Common Law -oikeusjärjestystä. Koulut ovat brittiläisiä, ja täältä mennään brittiyliopistoihin. Lentokentältä on neljä lentoa päivässä Britanniaan, ei muualle.

Puheeseen puuttuu myös Jamaicalla syntynyt Frank, jolla on italialainen sukunimi. Hän alkaa miltei puida nyrkkiä Espanjan suuntaan.

– Espanjan media syyttää meitä salakuljetuksesta. Se on loukkaus. Kaikkialla on salakuljetusta, Frank puhisee.

“Suvereniteetin päätämme me”

Kivenheiton päässä keskuskadusta on Hänen Majesteettinsa kuvernöörinpalatsi, joka on kunnostettu vanhaan jesuiittaluostariin.

Gibraltarin aluehallituksen rakennus.
Gibraltarin aluehallituksen rakennus.Jyrki Palo / Yle

Kuvernööriä vastapäätä, modernissa rakennuksessa, istuu Lontoon alaisena Gibraltarin oma aluehallitus.

– Gibraltarin suvereniteetin määräävät vain gibraltarilaiset itse. Me pysymme britteinä, sanoo johtava ministeri Fabian Picardo haastattelussa.

Siihen sisältyy oikeastaan kaikki. Kallioniemen hallitsijana Britannia on sitoutunut noudattamaan sen asukkaiden tahtoa, ja nämä ovat kansanäänestyksillä sen ilmaisseet hyvin selvin luvuin.

Espanja on esittänyt yhteishallintomallia. Se torjutaan täysin.

– Ikävä kyllä Espanja ei osaa hyväksyä ei-vastausta. Vastaus ei silti muutu, Picardo kuittaa kysymyksen yhteishallinnosta.

“Valoisa ja vauras tulevaisuus”

Fabian Picardo kertoo, että Lontoo on antanut brexit-takuut.

– Gibraltarin tulevaisuus Brexitin jälkeen on valoisa ja vauras. Lontoo on luvannut, että 90 prosenttia liiketoimistamme säilyvät, ja lisäksi EU:n ulkopuolella avautuu uusia mahdollisuuksia.

Tärkein liiketoimista on nykyisin online-vedonlyönti. Se ei kärsi yhteismarkkinoiden menetyksestä. Täältä hoidetaan myös liikennevakuutusten myyntiä Britanniaan.

Gibraltarin kuuluisia finanssipalveluita taas voi jatkossa tarjota ilman EU:n rajoituksia ja kontrollia.

EU poisti Gibraltarin veroparatiisien listalta joitakin vuosia sitten, kun käytäntöihin oli tehty muutoksia.

Gibraltar tienaa ympäristöään pienemmillä veroilla. Se myy halpaa tupakkaa, koruja, elektronikkaa, laivapolttoainetta.

Ja tietysti Britannian laivasto jatkaa täällä. Gibraltar on sille edullinen, itsensä elättävä, merentakainen tukikohta.

Uuteen saarretuksi joutumiseen aluehallitus ei usko. Picardo luottaa, että EU takaa jatkossakin vapaan liikkuvuuden.

– Kyse ei ole nyt Espanjasta, vaan siitä, sulkeeko EU maayhteyden Britannian pieneen palaseen auringossa, Picardo muotoilee.

Kuuntele tästä toimittajamme Sari Taussin podcast-sarja. Muurit-sarjassa kerrotaan siitä, kuinka Euroopan Unioni yrittää torjua muurien rakentamisella liian vuolaana pidettyä maahanmuuttoa. Unionin uloimpia maarajoja on yli kuusi metriä korkea aita Espanjan ja Marokon rajalla Pohjois-Afrikassa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and