Suurten kaupunkien johtajat: Perustuslakivaliokunnan lausuntoa ei saa sivuuttaa olankohautuksella

Huomenna työnsä aloittava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on jo ehtinyt hämmentää sote-soppaa, vaikkei ole vielä tehnyt päivääkään töitä sote-asioista vastaavana ministerinä.

Saarikko totesi lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei hän aio tuoda poliittiseen uudelleenarviointiin kuntien asemaa sote-palveluiden tuottajana.

Annika Saarikko
Annika SaarikkoYle

Perustuslakivaliokunta antoi kesäkuun lopussa lausunnon, jossa se totesi sote-uudistuksen valinnanvapausmallissa olevan perustuslaillisia ongelmia. Samalla valiokunta totesi, että hallituksen tulisi arvioida uudelleen myös sitä, miksi kunnat eivät voisi toimia sote-palveluiden tuottajina.

Helsingin Sanomien jutussa Saarikko toteaa, että hänen mielestään perustuslakivaliokunta sanoi lausunnossaan asioita kolmella eri äänensävyllä: kuiskaten, todeten ja huutaen. Kuntien aseman arviointi on Saarikon mielestä vain kuiskaus, kun taas yhtiöittäminen huudahdus.

Saarikon mielestä perustuslakivaliokunnan kannanotto kuntien asemasta oli siis vain kehotus perustella hallituksen kanta paremmin.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie toteaa kuitenkin Yle Uutisille, että pelkästään se, että perustuslakivaliokunta kehottaa harkitsemaan jotain asiaa uudelleen, on jo paljon sanottu. Perustuslakivaliokunta antaa tämänkaltaisia lausuntoja Lapintien mukaan ehkä kerran kymmenessä vuodessa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie valiokunnan kokouksessa eduskunnassa Helsingissä 12. toukokuuta 2017.
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie valiokunnan kokouksessa eduskunnassa Helsingissä 12. toukokuuta 2017. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen kuuden suurimman kaupungin johto julkaisi kesäkuun puolessavälissä yhteisen kannanoton, jossa vaadittiin sote- ja maakuntauudistusta uuteen harkintaan.

Nyt suurten kaupunkien johtajat ovat sitä mieltä, ettei perustuslakivaliokunnan lausuntoa tulisi vain sivuuttaa. Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen toteaa, ettei sinänsä ole yllättänyt tulevan ministerin lausunnosta.

– Varmasti kaikki tässä maassa tietävät, että keskustan tavoite on luoda tähän maahan maakuntahallinto, joka on mahdollisimman vahva. Sitä taustaa vasten se ei yllätä, mutta se, että (kuntien asemaa palvelun tuottajina) ei edes harkita tuon perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, niin se tietenkin vähän hämmästyttää, Nenonen sanoo.

Myöskään Tampereen pormestari Lauri Lyly ei usko perustuslakivaliokunnan esittäneen pelkkää toivetta. Lylyn mielestä asetelma soten suhteen on muuttunut perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen.

– Minusta valmisteluun tuli nyt selkeitä, hyviä rajauksia, ja toivon mukaan hallitus nyt niitä kuuntelee. Tässä ei nyt turha hötkyily auta, vaan kannattaa tehdä valmistelu hyvin huolellisesti ja kunnolla.

Lauri Lyly
Matias Väänänen / Yle

Niin ikään Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laasala toteaa, että kuntien asema sote-palveluiden tuottajina pitäisi vielä selvittää, koska perustuslakivaliokunta on ottanut asiaan kantaa.

– On arvioitava se, voiko kunta kuntana olla palveluiden tuottajana, jos maakuntakin katsotaan palvelun tuottajaksi. Kyllä minun mielestä tämä kannattaa nyt selvittää tässä vaiheessa, koska valinnanvapauslaki on nyt auki, Laasala sanoo.

Yle ei tavoittanut Turun, Helsingin ja Espoon johtajia.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and