Suomi palautti turkmenistanilaisperheen Ruotsiin – jäivät asumaan Arlandan lentokentälle

Turkmenistanista kotoisin oleva 24-vuotias Andrey ja hänen 56-vuotias äitinsä asuivat kuukauden ajan Arlandan lentokentällä Tukholmassa. Asiasta kertoi Norrbottenin alueella ilmestyvä Norrbottens Kuriren -lehti.

Perhe joutui omien sanojensa mukaan hankalaan tilanteeseen, sen jälkeen kun he olivat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen Ruotsilta, mutta eivät pystyneet palaamaan kotimaahansa Turkmenistaniin.

Perhe oli hakenut Ruotsin jälkeen turvapaikkaa myös Suomesta, mutta Suomi oli palauttanut heidät Ruotsiin. Suomi vetosi Dublinin pakolaissopimukseen, jonka mukaan turvapaikkaa pitää hakea siitä EU:n jäsenmaasta, mihin hakija on ensimmäisenä saapunut.

Elivät ihmisten hyväntekeväisyydellä

Turkmenistanilaisperhe oli asunut Ruotsissa jo useita vuosia. Suomesta Ruotsiin palattuaan perheellä ei enää kuitenkaan ollut asuntoa, eikä heillä ollut oikeutta työntekoon eikä toimeentulotukeen.

Asuttuaan ensin kadulla he muuttivat asumaan Arlandan lentokentälle. Siellä he elivät ihmisten hyväntekeväisyyden avulla. Lentokentän henkilökunta lahjoitti heille rahaa ja ruokakuponkeja.

Asuttuaan kuukauden ajan lentokentällä, Sigtunan kunta, jonka alueella Arlanda sijaitsee, hankki perheelle asunnon.

Perhe sanoo, ettei voi palata Turkmenistaniin, koska ovat kristittyjä ja Turkmenistan on totalitaarinen ja suljettu muslimimaa. Perheen mukaan Turkmenistanin poliisi on evännyt heidän pääsynsä maahan ja takavarikoinut heidän henkilöllisyystodistuksensa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and